Захарта – Враг на естетическите Грами и съюзник на излишните килограми
Публикувано 2013-12-10 15:27:30
Категории Диети и Отслабване
От незапомнени времена страстта към захарта се сравнява с наркотична зависимост. Все още не се е родил смелчага, който да успее да устои на божествения вкус на шоколадовата торта или на разтапящата сладост на домашните сладкиши. И действително как да се противопоставим на сладкото изкушение, когато е категорично установено, че огромен процент от фирмите производителки в областта на хранително-вкусовата промишленост значително превишават количеството захар, необходимо за производствения процес.
Този умишлено следван механизъм е подчинен на простичкия факт, че захарта притежава ‘отключваща’ апетита способност и дори поражда пристрастяване. Плашеща е склонността на производствения сектор да прилага това правило с цел главоломно увеличаване на консумацията от страна на потребителите, без да се съблюдава завишения риск за тяхното здраве. Може би сред едни от най-коварните продукти на съвременния пазар, които съдържат висок процент от ‘бялата отрова’, са безалкохолните напитки и натуралните сокове. Би било добре, ако в горещия летен ден не посягаме с такава готовност към тях, а предпочетем приготвения от нас самите полезен вариант от пресни плодове.
Вероятно сте запознати, че именно захарта фигурира в Топ 3 на т.нар. ‘бели отрови’, където си партнира в категория ‘зловредно влияние’ със солта и брашното. За подчертано вредния й ефект върху човешкото здраве свидетелства и фактът, че захар се съдържа в редица пакетирани храни, готови салати и картофки, минаващи под общия знаменател на ‘фаст-фууд’ храните. За товара на захарта върху крехките плещи на човешкото здраве може да се съди и по състава на 100 гр. бяла захар – 398 ккал и 98 г въглехидрати. В своята същност рафинираната захар представлява захароза. Тя, от своя страна, се състои от глюкоза и фруктоза. Не бива да подценяваме факта, че тези прости захари се срещат в естествена форма в плодовете и в някои от представителите на зеленчуковото семейство, като цвеклото и морковите.
Учени и експерти в здравната област единодушно заявяват, че прекомерната употреба на захар повишава риска от затлъстяване, развиване на диабетни и сърдечно-съдови заболявания. Именно затлъстяването с право може да бъде категоризирано като ‘бичът на 21 век’. Излишните килограми са в основата на появата и развитието на редица болести и сериозни заболявания. Динамичното темпо, стресът и липсата на време, с които ни атакува съвременното ежедневие, са благодатна почва за посягане към полуготови храни с високо съдържание на захар. Важно е да знаем, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на избраните от нас хранителни продукти, толкова по-сериозен е рискът от повишаване на наднорменото тегло и нивата на кръвната захар.
Освен това е категорично установено, че употребата на захар значително увеличава стресовите нива в организма. Консумацията на сладко предизвиква отделянето на специфичните хормони на стреса, както още са известни адреналинът, кортизолът и епинефринът. Задейства се порочният механизъм на скок в нивата на кръвната захар, създаването на усещане за безпокойство и раздразнителност и, разбира се, увеличаване на наднорменото тегло. В графата с вредни здравни влияния от консумацията на захарни изкушения фигурира още занижена функция за усвояване на незаменими хранителни вещества като витамини А и С, витамин В12, фолиева киселина, желязо, калций, магнезий, фосфор и др. Ето защо е толкова важно да се създаде правилна здравно-хранителна култура у подрастващите, които сякаш са най-застрашени от посягане към сладките лакомства, примамливо изкушаващи от всяка витрина. Нека обединим усилия, за да преначертаем обезпокоителната картина на високия процент страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания, вследствие на коварното наднормено тегло.
• Съвременни проучвания установяват, че влиянието на захарта върху човешкия организъм силно наподобява това на алкохола и тютюнопушенето
• В процес на одобрение е искане за определяне на допустим лимит за максимално количество захар, влагано в продуктите на фирмите производителки в хранително-вкусовата промишленост
• Според холандски учени захарта напълно заслужено може да бъде определена като най-популярният и достъпен наркотик на планетата
• Макар и с изразено вредно влияние върху организма, консумирана в умерени количества, захарта притежава способността да активизира кръвообращението в мозъка
Сподели това съдържание
search
close