Филтър
Филтър
Наличност arrow_drop_down
Наличност
Съставки arrow_drop_down
Съставки

Стави и кости

Болките в ставите – проблемът, който има своето решение!

Каква е връзката между активната физическа дейност и болките в ставите?

Ставите и ставните капсули свързват костите в човешкото тяло. Те позволяват на костите да се движат, като са едновременно неразтегливи, но еластични и гъвкави. Затова можем спокойно да кажем, че наред със здравината на костите, доброто състояние на ставите е една от най-важните предпоставки за нашата подвижност!

За съжаление болките в ставите са чест проблем, с който хората се сблъскват. Огромна част от професионалните спортисти страдат от болки в ставите в някакъв етап от кариерата и живота си. Но болките в ставите не са проблем само за професионалистите. Много от активноспортуващите хора рано или късно се сблъскват с болки в ставите. Знаем, че активният начин на живот и редовният спорт са гаранция за здраве, дълголетие и отлична форма. Спортът играе важна роля за тонуса ни, добрата ни физическа форма и здравето на всички органи и системи в тялото. Болките в ставите са проблем, който може да прекрати както активна спортна кариера, така и възможността да се спортува за здраве.

Усиленото физическо натоварване влияе сериозно на сухожилията, мускулните връзки и ставите – ключовите елементи на съединителната тъкан. Затова не е изненадващо, че болките в ставите са толкова често срещани при спортуващите хора. За да се грижим адекватно за ставите си и да се предпазим от болки в ставите, ние трябва да разбираме механизма, по който спортът ги натоварва.

От една страна умерената физическа активност подпомага укрепването и здравината на ставите. Но за да предотвратим болките в ставите е необходимо да знаем как да тренираме. Осигуряването на допълнителна ставна устойчивост е особено необходимо при практикуването на интензивни силови натоварвания, когато е възможно възникване на тъканно износване. Появата на това тъканно износване е предпоставка както за болки в ставите, така и за бъдещи заболявания, свързани с дисфункция на ставите. Едно от ключовите условия за предотвратяването на болките в ставите е да бъдем компетентни относно спецификата на тренировката и отговорни по време на нейното изпълнение. В това отношение първостепенна значимост трябва да отдадем на минутите за загряване – това ще ни предпази от моментни болки в ставите, предизвикани от внезапно натоварване. А защо загряването е толкова важно против болки в ставите? Защото по време на разгрявката в тялото се отделя ставна течност, която действа като своеобразна „био-смазка“, която не позволява на ставите да се износят и предотвратява в дългосрочен план болките в ставите. Постепенното увеличение на натоварването също е от значение, за да не се сдобие човек с болки в ставите и тежки контузии. За да е сигурен, че няма да се сдобие с болки в ставите, човек не трябва да избързва с увеличението на размера на натоварването на всяка цена. Това може да доведе до тежки контузии и болки в ставите, които така или иначе да стопират прогреса ни. Освен всичко друго трябва да сме сигурни, че сме избрали правилния за нас спорт – съобразен с възрастта ни, сегашното ни физическо състояние и много други фактори. Болките в ставите са проблем, който едновременно може да бъде причинен и предотвратен от физическата активност.

Физическата активност със сигурност е най-добрият начин да поддържаме здравето и добрата си форма. Но е важно да внимаваме дали спортуваме правилно, за да предотвратим контузии и болки в ставите!

Болки в ставите 1 - глезен

Болки в ставите - Дали спортуваме правилно?

Как хранителната ни култура влияе върху болките в ставите?

Освен че здравословното хранене се отразява на здравето и външния ни вид, то може значително да намали риска и от болки в ставите. Протеинте са ключовите фактори за поддържане еластичността и гъвкавостта на ставните връзки и сухожилия. Богатото на протеини меню съдейства за нормалния процес на мускулно и ставно възстановяване след тренировка. В дългосрочен план приемът на качествени протеини предпазва от болки в ставите.

Глюкозаминът пък е съставка, чиято липса води до болки в ставите и затруднена моторно-двигателна активност. Тази толкова важна съставка против болки в ставите се съдържа в ставната течност. На практика глюкозаминът е съединение между протеин и глюкоза, което прави въглехидратите важна част от храненето против болки в ставите. Особено важно е да се има предвид, че липсата на достатъчно въглехидрати в следването на някои диетични режими причинява недостиг на захари в организма, което от своя страна може да доведе до болки в ставите.

Много от витамините и минералите също са от изключително значение за нас, за да се предпазим своевременно от болки в ставите или да повлияем на вече съществуващи болки в ставите. Нормалните стойности на минералите калций, цинк, магнезий, селен, както и на витамините Е, Ц и Д са от важно значение за състоянието на мускулите и костите и за защитата срещу болки в ставите. През последните години експертни проучвания установиха, че за здравето на мускулите, а и против болки в ставите, човек трябва да приема хранителни продукти и добавки, съдържащи хондроитин, МСМ, омега-3 мастни киселини, хиалуронова киселина, цетил миристолеат.

Една от най-важните съставки против болки в ставите е МСМ, което е метилсулфонилметан. Огранично съединение, съдържащо сяра. Научно установено е, че това съединение оказва силно благоприятно действие върху състоянието на съединителната тъкан. Това му свойство превръща МСМ в ключово средство за облекчаване симптомите на артрит, болки в ставите, ставно износване, мускулни болки и спазми, както и на редица други дегенеративни заболявания.

Всички изброени вещества могат да Ви предпазят от болки в ставите. Приемът им ще повлияе благотворно и върху състоянието на мускулите и костите, така че наистина е добре за здравето да следите дали получавате оптимални количества от тях!

Болки в ставите 2 - врат

Болки в ставите - Как да се предпазим?

Какво трябва да е ежедневието ни, за да се предпазим от болки в ставите?

Вече стана ясно, че болките в ставите се влияят от физическата активност и храните, които приемаме. Болките в ставите са по-характерни за хората в напреднала възраст. Износването на ставите е естествен процес, който се развива с течение на годините. Но той може да бъде забавен¸ а болките в ставите предотвратени, стига да спазваме няколко правила в ежедневието си.

Физическата активност е задължителна. Но тя трябва да бъде умерена и правилно подбрана точно за нас, за да се предпазим от контузии и болки в ставите. Против болки в ставите е добре да наблегнем на храни като риба, зехтин, ядки, семена, пълнозърнести храни, бобови култури и желатин. Все пак е трудно да се следят стойностите на всички важни за ставите вещества в тялото. Затова, за да сте сигурни, че болките в ставите няма да се „обаждат“, може да се насочите към качествени хранителни добавки. С тяхна помощ ще предотвратите болките в ставите, доставяйки на организма си всички жизненоважни елементи. Нашите продукти съдържат всичко необходимо, за да поддържате здравето на костите, мускулите и ставите, като по този начин елиминирате риска от болки в ставите!

Болки в ставите 3 - крака

Болки в ставите - Активнот и правилно хранене

Физическата активност и правилното хранене са ключът към здравето. Спазването на някои лесни правила Ви гарантира не само отсъствието на болки в ставите, но и още стотици позитиви! Бъдете отговорни към здравето си – спортувайте и се хранете здравословно!

Каква е връзката между активната физическа дейност и болките в ставите?

Как хранителната ни култура влияе върху болките в ставите?

Какво трябва да е ежедневието ни, за да се предпазим от болки в ставите?

Повече

Налични са 3 продукта.

Показани са 1-3 от общо 3 артикул(а)
Активни филтри
Natrol Glucosamine Omega 3 | 90 softgels
1 Review(s) 
Разфасовка: 90 softgels
Редовна цена 40,49 лв. -30% Цена 28,34 лв.
  • Намалена цена
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение