Витамини и Минерали

Витамините – безценните пазители на нашето здраве!

Какво са витамините и защо са толкова важни за нашето тяло?

Витамините са нискомолекулни органични вещества, които в определени количества са нужни за жизнените функции както при човека, така и при голяма част от животните. Необходимостта ни от тях е открита през 1880г. от руския учен Николай Лунин. Самото наименование на витамините пък възниква през 1912г. Оттогава досега свойствата и предназначенията на отделните витамини се изследват, като знанията в областта непрекъснато се обогатяват. Витамините ни стават все по-познати с всяка изминала година. И заедно с това знание ние разбираме, че те наистина са безценна част от нашия организъм.

Днес са известни около 30 витамина. Витамините са изключително важни за нашето здраве, защото пряко или косвено влияят на много системи и процеси в човешкото тяло. Тези витамини, които влияят косвено, всъщност подпомагат ензимите и нуклеотидите, които от своя страна са отговорни за жизненоважни човешки функции. Например цели 13 от известните ни витамини участват в метаболизма. Тези вещества имат още много функции – някои от тях са важни антиоксиданти, други пък подсилват имунитета ни. Има витамини, важни за различните системи в човешкото тяло, както и за костите, кожата, зъбите, косата... Ползите от тези вещества за нашия организъм са десетки, което ги прави напълно незаменими за нашето здраве!

Витамините са тези пазители на нашето здраве, чието значение ние често пренебрегваме. И това може да е наистина опасно, защото има шанс да се стигне до недостиг , който сериозно да застраши здравето ни. Много е важно да знаем, че някои от витамините не могат да се синтезират от организма. Затова за нашето здраве е от изключително значение да си набавяме тези вещества по някой от другите ни известни начини. Прекомерният прием на витамини също може да е опасен за човешкото здраве. Но той се среща значително по-рядко, тъй като хората рядко се „престарават“ в приема на витамини – по-вероятен е обратният вариант.

Витамините са важна част от нашето здраве. Затова е важно да ги познаваме добре и да ги използваме в наша полза!

Витамини 1

Витамини - Ползи

Как се класифицират витамините и кои са най-значимите сред тях?

Трудно е да се отговори на въпроса кой от витамините е най-важен за човешкото тяло. Всеки един от тях играе своята уникална роля в нашия организъм и ние не трябва да пренебрегваме нито един от тях!

Най-общо казано витамините се делят на две групи – водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите витамини са Ц и Р, както и всички витамини от Б групата. Мастноразтворимите са А, Д, Е и К. Съществуват и витаминоподобни вещества, които по една или друга причина не са „заслужили“ статута на витамини.

Но какво се крие зад всички тези букви? Зад тези букви стоят вещества, всяко едно от които играе уникална роля за човешкото здраве. Трудно е да бъдат описани накратко всички свойства на всичките ни познати витамини. Но ето все пак няколко думи за свойствата и характера на толкова важните витамини:

  • Витамин А – поддържа доброто състояние на костите, зъбите и очите
  • Витамин Д – „слънчевият“ витамин се грижи за костите, зъбите и усвояването на калция
  • Витамин Е – защитава клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане. Необходим е за имунната, сърдечно-съдовата и нервната системи.
  • Витамини от Б група – тук влизат няколко витамина, които се обедняват под това име. Имат достатъчно специализирани функции, за да са различни витамини, но най-общо казано отговарят за енергията в човешкото тяло и укрепват имунитета. Б6 се грижи за синтеза на хемоглобин, Б12 се грижи за здравето на нервната система. Витамините от тази група имат десетки ползи за нашето тяло.
  • Витамин Ц – поддържа имунната система и доброто състояние на съединителната тъкан
  • Витамин К – подпомага съсирването на кръвта
  • Витамин Р – всъщност под това име се крие комплекс от съединения, наречени биофлавоноиди. Те помагат за усвояването на витамин Ц.

Трудно е да се изброят всички ползи от витамините. Все пак изследванията продължават, а нови ползи се доказват всеки ден. Важно е обаче човек да познава основните специфики на витамините, за да знае как с техния прием може да повлияе на здравето си.

Информираността относно витамините е първата стъпка към крепкото здраве. Тяло, на което не липсват хранителни вещества, витамини и минерали, ще ни се отблагодари! Пълноценното хранене, следенето на приема на витамини и физическата активност са условията да имаме здрав организъм, силен имунитет, да сме изпълнени с енергия и да сме готови за предизвикателствата, които са пред нас всеки ден!

Витамини 2

Витамини - Необходимост

Как можем да си набавим необходимите за тялото ни витамини и до какво може да доведе недостигът?

Много често следим как се храним, знаейки колко вредни са например рафинираната захар и наситените и транс-мазнини. Но колко често се замисляме дали храната ни съдържа необходимото количество витамини? Ролята им в нашето тяло е научно доказана, а сериозният недостиг може не само да повлияе на здравето ни, но дори и да застраши живота ни.

Важно е да отбележим, че когато тялото ни е подложено на стрес, то има нужда от по-сериозни количества витамини. Бременността, кърменето, интензивният спорт, тежката физическа и умствена дейност, инфекциозните заболявания са само малка част от ситуациите, които изискват да обърнем по-голямо внимание на приема на витамини.

Едва няколко са витамините, които не могат да се синтезират сами в човешкото тяло. За щастие обаче те могат да набавят с храната. Всъщност определени количества от всички витамини могат да се набавят чрез храната. Разбира се, това важи за качествената, здравословна храна. „Фаст фууд“ храните не съдържат почти никакви полезни за човешкото тяло вещества, включително и ценните витамини. Затова е важно да подхождаме с внимание към диетата си.

Недостигът на витамини се характеризира с различни симптоми. Някои от тях могат да са гадене, повръщане, мускулни болки, главоболие, умора и много други. Ако забележите някакви неразположения, може би трябва да се замислите дали не страдате от недостиг на важни вещества. Симптомите може и да са знак за някаква болест, но често се оказва, че проблемът е много по-очевиден – недостиг на витамини. Човек трябва да следи дали получава необходимите дози всекидневно. Важно е да се отбележи, че този недостиг не причинява само неприятни симптоми, а може да доведе дори до болести, ако е сериозен и хроничен.

Витамини 3

Витамини - Важни за нашето тяло

Понякога обаче, въпреки че се стремим да се храним здравословно и разнообразно, не получаваме достатъчно количество витамини. Точно в такива случаи на помощ идват хранителните добавки! С помощта на богатия асортимент наши продукти Вие можете да си набавите всички необходими вещества, от които тялото Ви се нуждае! Понякога човек приема мултивитамини, друг път според настоящите си оплаквания се концентрира върху някой определен витамин. С нашите продукти може да си осигурите оптимален прием не само на витамини, но и на важни минерали и аминокиселини. Продуктите ни са висококачествени и иновативни. С нашите продукти Вие си осигурявате лесен и удобен прием на всички необходими на тялото Ви витамини!

Какво са витамините и защо са толкова важни за нашето тяло?

Как се класифицират витамините и кои са най-значимите сред тях?

Как можем да си набавим необходимите за тялото ни витамини и до какво може да доведе недостигът?

Повече

Налични са 22 продукта.

Показани са 1-22 от общо 22 артикул(а)
Активни филтри
Natrol B-100 Complex
0 Review(s) 
Разфасовка: 100 tabs
Редовна цена 39,49 лв. -25% Цена 29,62 лв.
  • Намалена цена
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение