Най-полезните свойства на цинк

Публикувано 2016-01-30 15:18:13
Категории Здраве за всички

Най-полезните свойства на цинк

Цинкът  е изключително важен минерал, който помага на тялото да функционира нормално. Ползите за здравето при прием на  цинк са десетки, но най-основните от тях са: правилно функциониране на имунната и храносмилателната система, контрол над диабета, намаляване нивата на стрес, забързване на енергийния метаболизъм и много други. Също така, цинкът е полезен от гледна точка на бременността, грижата за косата, загуба на апетит, предпазването от настинки и други.

 

 

Какви са основните функции на цинк?

 

Важен фактор за синтеза на протеин – цинкът играе много важна роля в синтеза на протеини и помага за регулиране на производството на клетки, работещи активно за предпазване от настинки и имунни заболявания. Цинкът се съдържа най-главно в мускулите на тялото, а освен това може да бъде открит в големи дози в белите и червени кръвни клетки, черния дроб, кожата и панкреаса. В човешкото тяло има повече от 300 ензима, които имат нужда от цинк, за да функционират нормално.

 

 

Грижа за кожата – проучванията доказват, че цинкът е ефективен лек при проблеми с кожата. Също така, тъй като едно от свойствата на цинка е да стимулира правилното функциониране на белите кръвни клетки, те от своя страна участват активно при лечението на екземи, язви и кожни образувания. Цинкът е необходим за производството на колаген, съединителна тъкан, която се изисква при лечението на рани.

 

Проблеми с простатата – цинкът е много важен елемент в борбата с болести на простатата. Цинковият дефицит води до уголемяване на простатната жлеза и я прави уязвима към рак. Проучванията доказват намаляване на растежа на тумора в простата, когато нивата на цинк са нормални.

 

Подобрява работата на мозъка – цинкът има силно въздействие върху психичното здраве, тъй като той може да се свърже с витамин B6, което гарантира правилната работа на нервротрасмитерите, които комуникират в тялтоо ни. Цинкът се среща във високи дози в хипокампуса, който контролира мисълта и паметта. Високите нива запазват функцията на мозъка трезва и мисълта протича по-бързо.

 

Загуба на тегло – може да ви се стори изненадващо, но цинкът играе важна роля при намаляването на тегло при хора с наднормено тегло. Той има свойството да намалява апетита, което предотвратява преяждането.

 

Бременност – цинкът има съществено значение за функционирането на ДНК в тялото. Това е от съществено значение за бърз растеж на клетките и за изграждане основните и съставки в течение на една бременност.

 

 

Какво трябва да знаете при избор на цинк?

 

На пазара има изключително много видове цинк, но най-основното,което трябва да съобразите, е усвояемостта му. Освен това, за цинкът е най-важно да бъде в подходяща форма, като най-добрата е Хелатна форма.  Natrol  High Absorption Zinc е цинк с много висока абсорбация в тялото – около 20 пъти по-лесно усвояем от останалите форми на цинк, предлагащи се на пазара.Във формулата на Natrol  High Absorption Zinc е използвана патентована технология, която доставя на тялото уникална форма на Цинк Хелат във всяка една таблетка. Тази специална форма на цинк подобрява качеството на усвояване и не причинява дразнене в стомаха.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение