Гуараната - полезният източник на кофеин
Публикувано 2016-04-17 18:16:08
Категории Новини

Името на гуараната произлиза от амазонската дума „варана”, което означава дърво растящо на върха на друго дърво. Гуараната представлява изсушена паста от семената на вечнозелената лиана „Paullinia cupana” и се използва предимно като стимулант заради съдържанието си на кофеин.
Семената на растението са червени, те се пекат, обелва се обвивката им, смачкват се и се слагат във вода до получаването на паста. След това се суши и се оформят на пръчици или блокове. Пръчиците след това се настъргват на прах и се получава познатата ни гуарана на прах. В Южна Америка гуараната е широко застъпена съставка в предлаганите напитки, така както напитките от кола са разпространени в Северна Америка. За разлика от яките на колата, гуараната има по-лек аромат.
Гуараната е широко използвана като стимулант, за облекчаване на умората, за енергия, концентрация и подобряване на настроението. В хранителните добавки гуараната се използва като термогенна съставка (стимулира метаболизма с цел загуба на тегло) и като средство за потискане на апетита. Можете да намерите гуараната на таблетки, капсули, различни течности или изсушени екстракти.
Гуараната е традиционно използвана от местните жители на Амазония като средство за предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване на артериите), за лечение на хронична диария, като афродизиак, стимулант, тоник и опият(при пушене). Също така се използва при лечение на треска и главоболие, ревматизъм, лумбаго, за намаляване на топлинния стрес и като диуретик.
През колониалната окупация на Бразилия, заселниците разбират за множеството ползи на гуараната. Европейските изследователи започнали да изучават гуараната през 1940г във Франция и Германия и потвърдили качествата на гуараната да лекува треска, главоболие, болки и действието му като енергитик.
В Бразилска Амазония щандовете с гуарана са често срещани и много популярни. Те добавят пастата от гуарана към напитки от различни тропически плодове и се предлагат на пазара като афродизиак и стимулант.
Култивирана е в горещи, влажни зони и расте бавно. Когато растението даде плод за пръв път, семето в плода е само едно на брой. За да имат насажденията търговска жизнеспособност трябва да минат 5 години като очакваната доходност от пет хектара гуарана е около 2000кг печени семена (нарича се „рама”).
Гуараната съдържа между 2,5 и 7 процента кофеин на 100гр. Съдържа и малко количества теофилин и теобромин. Кофеинът стимулира централната нервна система и подобрява мозъчната функция. Той стимулира притока на кръв към мозъка и увеличава секрециата на важния невротрансмисер – серотонин. Като цяло кофеинът стимулира сърдечно-съдовата система и повишава сърдечната честота, също така има диуретични свойства, стимулира дихателната система, придава енергия и жизненост и подобрява състоянието на хора с лека депресия.
Най-честото приложение на гуараната като добавка в световен мащаб е за загуба на теглото и повишена жизнеността.
Гуараната е стимулант базиран на кофеина, и се дозира различно при различните хора, според толерантността им към кофеин. Изследванията показват, че до 300милиграма кофеин от гуарана е безопасна и полезна доза за повечето възрастни. Като най-добре е всеки да намери най-добрата доза за себе си и да се наслади на прекрасните ползи на „Амазонското чудо”.