Гуараната - полезният източник на кофеин

Публикувано 2016-04-17 18:16:08
Категории Новини

Гуараната - полезният източник на кофеин

Името на гуараната произлиза от амазонската дума „варана”, което означава дърво растящо на върха на друго дърво. Гуараната представлява изсушена паста от семената на вечнозелената лиана „Paullinia cupana” и се използва предимно като стимулант заради съдържанието си на кофеин.

Семената на растението са червени, те се пекат, обелва се обвивката им, смачкват се и се слагат във вода до получаването на паста. След това се суши и се оформят на пръчици или блокове. Пръчиците след това се настъргват на прах и се получава познатата ни гуарана на прах. В Южна Америка гуараната е широко застъпена съставка в предлаганите напитки, така както напитките от кола са разпространени в Северна Америка. За разлика от яките на колата, гуараната има по-лек аромат.

Гуараната е широко използвана като стимулант, за облекчаване на умората, за енергия, концентрация и подобряване на настроението. В хранителните добавки гуараната се използва като термогенна съставка (стимулира метаболизма с цел загуба на тегло) и като средство за потискане на апетита. Можете да намерите гуараната на таблетки, капсули, различни течности или изсушени екстракти.

Гуараната е традиционно използвана от местните жители на Амазония като средство за предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване на артериите), за лечение на хронична диария, като афродизиак, стимулант, тоник и опият(при пушене). Също така се използва при лечение на треска и главоболие, ревматизъм, лумбаго, за намаляване на топлинния стрес и като диуретик.

През колониалната окупация на Бразилия, заселниците разбират за множеството ползи на гуараната. Европейските изследователи започнали да изучават гуараната през 1940г във Франция и Германия и потвърдили качествата на гуараната да лекува треска, главоболие, болки и действието му като енергитик.

В Бразилска Амазония щандовете с гуарана са често срещани и много популярни. Те добавят пастата от гуарана към напитки от различни тропически плодове и се предлагат на пазара като афродизиак и стимулант.

Култивирана е в горещи, влажни зони и расте бавно. Когато растението даде плод за пръв път, семето в плода е само едно на брой. За да имат насажденията търговска жизнеспособност трябва да минат 5 години като очакваната доходност от пет хектара гуарана е около 2000кг печени семена (нарича се „рама”).

Гуараната съдържа между 2,5 и 7 процента кофеин на 100гр. Съдържа и малко количества теофилин и теобромин. Кофеинът стимулира централната нервна система и подобрява мозъчната функция. Той стимулира притока на кръв към мозъка и увеличава секрециата на важния невротрансмисер – серотонин. Като цяло кофеинът стимулира сърдечно-съдовата система и повишава сърдечната честота, също така има диуретични свойства, стимулира дихателната система, придава енергия и жизненост и подобрява състоянието на хора с лека депресия.
Най-честото приложение на гуараната като добавка в световен мащаб е за загуба на теглото и повишена жизнеността.

Гуараната е стимулант базиран на кофеина, и се дозира различно при различните хора, според толерантността им към кофеин. Изследванията показват, че до 300милиграма кофеин от гуарана е безопасна и полезна доза за повечето възрастни. Като най-добре е всеки да намери най-добрата доза за себе си и да се наслади на прекрасните ползи на „Амазонското чудо”.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение