Алфа липоева киселина

Публикувано 2020-08-20 17:31:53
Категории Грижа за сърцето , Диети и Отслабване

Алфа липоева киселина

Алфа липоева киселина – ползи, прием
и хранителни добавки

През последните години алфа липоевата киселина става изключително популярна в спортните среди. Причините за това са няколко: тя помага за регулиране на теглото, за увеличаване на мускулната сила, както и за натрупването на мускулна маса. Алфа липоевата киселина обаче има и други много важни за организма свойства. Тя е ценна не само за спортисти, но за всеки, който иска да бъде здрав и да има добър тонус. В тази статия ще разберете какво точно е алфа липоева киселина, как действа и от къде да си я набавите.

Какво е алфа липоева киселина?

Често можете да срещнете названието алфа липоева киселина и с абревиатурата ALA. Известна е и с името тиоктинова киселина. Това е мастна киселина, която има антиоксидантно действие. Алфа липоевата киселина играе ролята на регулатор на редица важни за организма процеси. Тя се синтезира в малки количества от човешкия организъм, затова се налага да я приемаме чрез храната или с хранителни добавки.

Синтетичната форма на алфа липоевата киселина е създадена през 1952 г. и има почти същите свойства като натуралната. Благодарение на това откритие, днес имаме хранителни добавки с алфа липоева киселина, които бързо и лесно могат да регулират нивата ѝ в организма.

Полезни свойства на алфа липоевата киселина

Повечето антиоксиданти са или водоразтворими или мастноразтворими. За разлика от тях алфа липоевата киселина притежава и двете свойства. Това е и причината тя да участва в толкова много процеси в организма. Вижте кои са те и с какво точно е полезна алфа липоевата киселина:

 • Участва в енергийния метаболизъм – с помощта на алфа липоева киселина се осъществява превръщането на въглехидратите от храната в глюкоза.
 • Подобрява инсулиновия и глюкозния метаболизъм - алфа липоевата киселина повишава инсулиновата чувствителност.
 • Има мощни антиоксидантни свойства – алфа липоевата киселина помага на организма да се освободи от натрупаните свободни радикали, които са причина за развитието на редица заболявания, включително и тумори. Тя се бори с уврежданията на клетките и забавя дегенеративните процеси.
 • Подпомага производството на глутатион – това също е вид антиоксидант, който подпомага процесите на детоксикация в организма.
 • Регулира нивата на други антиоксиданти - алфа липоевата киселина може да възстанови нивата на витамин С и Е, както и на коензим Q10 в организма.
 • Отстранява тежките метали от тялото - алфа липоевата киселина може да премахва тежките метали, които се натрупват в организма, като желязо, живак, арсен, кадмий и други.
 • Облекчава симптомите при диабет тип 2 – алфа липоевата киселина облекчава болката, паренето и изтръпването, причинени от диабетна невропатия, но в тези случаи тя може да се приема само след консултация с лекар.
 • Регенерира клетките на кожата и ретината - алфа липоевата киселина подобрява структурата им и забавя процесите на стареене.
 • Намалява риска от развитие на инфекции.

Алфа липоевата киселина в спорта

Ако сте почитатели на фитнеса, силовите или кардио тренировки, най-вероятно сте чували за алфа липоевата киселина. Тя често присъства като компонент в спортните хранителни добавки, но се предлага и самостоятелно. Алфа липоевата киселина има няколко основни свойства, които подобряват спортните тренировки и помагат за постигането на по-добри резултати:

 • Подобрява издръжливостта по време на тренировка;
 • Помага за по-бързо нарастване на мускулната маса;
 • Помага в стопяването на излишните килограми - алфа липоевата киселина улеснява усвояването на въглехидратите от организма.
 • Забавя стареенето на клетките - алфа липоевата киселина се бори с оксидативния стрес при физическо натоварване, който е отговорен за това стареене.
 • Увеличава аеробния капацитет на организма – приемът на алфа липоевата киселина ви позволява да тренирате по-дълго и по-качествено.
 • Подпомага възстановяването след тренировка - алфа липоевата киселина намалява инсулиновата резистентност и подобрява усвояването на глюкоза от клетките. По този начин мускулите се възстановяват по-бързо и лесно след натоварване.

Съвет: Алфа липоевата киселина се приема преди тренировка – веднъж или два пъти дневно, според индивидуалния случай.

Как да си набавим алфа липоевата киселина?

След като вече разбрахте колко важна за организма е алфа липоевата киселина, вижте и кои са нейните основни източници. На първо място това е здравословният хранителен режим. Храната е най-ценното лекарство, но може да бъди и най-големият враг, ако не внимавате в избора ѝ. Ето кои хранителни продукти задължително да включите в менюто си, ако искате да си набавите алфа липоева киселина:

 • Зеленчуци – най-вече зелените зеленчуци – броколи, спанак, грах, брюкселско зеле са едни от най-богатите на алфа липоевата киселина. Можете да включите още: моркови и картофи.
 • Месо – телешкото и пилешкото месо имат по-голямо съдържание на алфа липоева киселина от останалите меса. Тя се съдържа най-вече във вътрешностите – черен дроб, сърце и бъбреци.

Трябва да знаете обаче, че алфа липоевата киселина, която приемате с храната, се усвоява трудно. Причината за това е, че се разгражда много бързо от ензимите в стомаха. Топлинната обработка на хранителните продукти пък намалява количеството на алфа липоева киселина, което се съдържа в тях. Затова, когато е възможно, похапвайте зеленчуците сурови или с минимална термична обработка – най-добре на пара. Този начин на готвене е най-щадящ към полезните елементи в храната, включително и към алфа липоевата киселина. Месото най-добре да бъде варено или печено, но не е желателно да е пържено.

Хранителни добавки с алфа липоевата киселина

Друг начин да поддържате нормални нива на алфа липоева киселина в организма, е чрез прием на хранителни добавки. Често те се предлагат в комбинация с витамини и минерали – витамин В, А, селен, цинк, хром или L-карнитин. По този начин можете да получите комплексно действие и да извлечете максимума от алфа липоевата киселина.

Можете да изберете и хранителни добавки с чиста алфа липоева киселина. Те имат удължено освобождаване; силно антиоксидантно действие; предпазват клетките от увреждане и се борят със свободните радикали. Добавките с алфа липоева киселина понижават нивата на кръвна захар и подобряват кръвообръщението в долните крайници. Те се препоръчват на пациенти, които страдат от диабет, защото регулират нивата на кръвна захар. Могат да се приемат както от активни, млади хора, така и от възрастни, които имат спад в имунитета. Хранителните добавки с алфа липоева киселина са предпочитани и от спортисти за подобряване на тренировките и постиженията. Само една капсула дневно е достатъчна, за да си набавите необходимото количество алфа липоева киселина. Тя е сред най-предпочитаните продукти за увеличаване на мускулната маса при високовъглехидратна диета.

Бъдете информирани и винаги избирайте само висококачествени хранителни добавки с алфа липоева киселина! Вашето здраве е на първо място!

Алфа липоева киселина – ползи, прием и хранителни добавки

Какво е алфа липоева киселина?

Полезни свойства на алфа липоевата киселина

Алфа липоевата киселина в спорта

Как да си набавим алфа липоевата киселина?

Хранителни добавки с алфа липоевата киселина

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение