Защо се храним повече през зимния сезон?

Публикувано 2015-02-16 17:59:26
Категории Диети и Отслабване

Защо се храним повече през зимния сезон?

 С настъпването на зимния сезон, повечето хора не могат да устоят на изкушението да похапват от любимите си храни – от домашни бисквити или горещ шоколад до меса с тежки сосове и паста. Не е ясно обаче , дали това е инстинкт или просто всеки от нас отключва лакомника в себе си. Едно е сигурно – през зимата се храним поне два пъти по-обилно и нездравословно, отколкото през останалото време от година.

В тази статия ще поговорим за това как да се храните правилно през студените зимни месеци и да поддържате здравословния режим целогодишно.

 

 

Как да предпазим тялото си от излишни калории през зимата?

 

 За да поддържате адекватна и ефективна диета, докато все още се борите със сезонната депресия, трябва да се запасите с храни, богати на белтъчини и омега-3 мастни киселини. Подобни храни са рибата ( сьомга , тон ) и суровите ядки. Омега-3 се бори ефективно с лошото настроение и повишава енергията, а от друга гледна точка ще запази ставите ви здрави. Богатите на белтъци храни ще поддържат мускулатурата жизнена и здрава, което е предпоставка за постигане на добра форма за лятото. Ако все пак посегнете към „забранените храни”, то те ще трябва да се подберат умно. Ако ви се иска да изядете една голяма купа макарони със сирене и сос, то тогава може да замените тази калорийна бомба с пълнозърнести макарони, поправени със сухи подправки, зеленчуци и протеин на прах. Чрез подобно хранене, вашето тяло ще набави така важните въглехидрати, белтъци и фибри, за да поддържате едно добро здраве и в същото време тънка талия.

 

 

Какво да правим при проблем със сладките?

 

 

След като уточнихме основните хранения,  идва ред и на най-трудната част от диетата – десертите. Всеки от нас достига до момент, в който иска да изяде нещо сладко – шоколадов десерт, кексче или бисквита. Това обаче ще провали нашите планове за поддържане на диета през зимата и ще намали шансовете да изглеждаме във форма. Шоколадовите десерти може лесно да бъдат заменени с протеин на прах или протеинови барове ( с ниско съдържание на захари ), които не отстъпват като вкусови качества на шоколадовите изкушения в сладкарниците.

 

 

Въпреки всички препоръки за храненето през този сезон, зимата си остава времето, в което ядем най-много и най-безразсъдно. Множеството празници и студеното време ни подтикват към повече грешки в храненето. Все пак, едно от най-добрите решения за зимата си остава топлата супа, направена в домашни условия и с любов.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение