Витамин Д – ключът към здравите кости на подрастващите

Публикувано 2015-09-18 18:05:14
Категории Здраве за всички

Витамин Д – ключът към здравите кости на подрастващите

Активният човек се нуждае от много големи количества витамин Д, за да поддържа постоянна ефективност и жизненост. Здравите кости са от изключително значение за подрастващите младежи, а освен калцият, витамин Д е от голямо значение за поддържане здравината на костите и предпазване от фрактури.

 

Какви са ползите от приема на витамин Д?

 

Ползите, при употреба на витамин Д са изключително много:

 

  • Играе важна роля при усвояването на калций и фосфор в организма.
  • Спира натрупването на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците
  • Потиска развитието на имунни заболявания
  • Има мощни противовъзпалителни свойства

 

 

Освен всички свойства , написано по-горе , витамин Д има едно изключително силно свойство – да спомага за запазване структурата на костите и зъбите, особено при подрастващите. Редовната употреба на витамин Д в детска възраст помага на тялото да оптимизира костната здравина и да предпазва структурата им. Изследванията показват, че приемът на витамин Д е няколко пъти по-ефективен в борбата с остеопорозата, отколкото допълнителният прием на калций. Друго проучване доказва, че в ранна детска възраст тялото не синтезира достатъчно витамин Д, което е още една предпоставка за добавяне на витамин Д като хранителна добавка към храната на вашите деца.

 

В юношеска възраст, децата са изключително активни и подвижни, което увеличава пиковата костна маса, което води до напрежения в костите. Подобни напрежения са изключително опасни, тъй като могат да доведат до травми и счупвания. Изследванията показват, че една доза витамин Д от около 1000 IU , намалява напрежението в костите и увеличава тяхната защита.

 

 

Какви са препоръчителните дневни дози на витамин Д?

 

Препоръчителните дневни на витамин Д варират спрямо възрастта на детето. Оптималните дози са от порядъка на 100 IU при деца до 10 годишна възраст до 1000 IU при младежи до 18 годишна възраст. Препоръчваме един постоянен прием на витамин Д от порядъка на 500 IU , за да бъде избегнат проблема с костната слабост и колебанията в растежа.

 

 

Какви са основните симптоми и странични ефекти при предозиране с витамин Д?

 

Странични ефекти се наблюдават рядко, но не са изключени. Те се проявяват при условие, че детето има непоносимост към подобен тип хранителни добавки. Основните симптоми при предозиране с витамин Д са – умора и раздразнителност , главоболие, повръщане и мускулни болки. При подобен тип симптоми, преустановете приема на хранителни добавки и се консултирайте с лекар.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение