Целулит – митове и факти

Публикувано 2015-05-17 12:14:12
Категории Диети и Отслабване

Целулит – митове и факти

Имате целулит? Не сте само вие. Близо 90% от жените по света страдат от „портокалова кожа” , дори жени, които имат стройна фигура и спортуват ежедневно. Темата за целулита е доста обширна и може да бъдат намерени много причини за повяването му върху кожата, но само някои от тези митове са реални факти. Така че преди да посегнете към антицелулитни кремове и козметични процедури, прочетете кои всъщност са реалните причини за появата му.

 

1.Целулитът се причинява от натрупани токсини в тялото – МИТ

Някои от широко рекламираните продукти могат да претендират, че могат да помогнат при отстраняването на токсини от организма. Но тяхната ефективност не е подкрепена с научни факти и са по-скоро с плацебо ефект. Целулитът се получава, когато основните мастни натрупвания започнат да се прокарват между слоевете на колагеновите влакна под кожата ( най-често в задните части и бедрата ). Дерматолозите заключават , че съединителната тъкан може да бъде отслабена от хормони, липса на физическа активност и мускулен тонус или натрупана излишна подкожна мазнина, но целулитът със сигурност не се причинява от токсини.

 

2.Жените имат повече целулит от мъжете – ФАКТ

Жените са предразположени към натрупване на мазнини около бедрата и дупето,докато мъжете трупат повече мазнини около корема. Това е предпоставка за появата на повече целулит при жените, отколкото при мъжете. Въпреки този факт обаче, около 10% от мъжете по света имат проблем с целулит.

 

3. Целулитът се увеличава с годините – ФАКТ

Както казахме по-горе, хормоните играят много важна роля при появата на целулит. С годините, женският организъм произвежда по-малко от хормона естроген, който е главния виновник за поддържане на кръвоносните съдове. По-малко естроген може да означава по-бавно кръвообръщение, което също води до намаляване производството на колаген. При липсата на достатъчно количеството колаген, съединителната тъкан лесно се отпуска и по този начин се образува целулит.

 

4. Целулитът се предава по наследство – ФАКТ

Вярно е, че целулитът се предава по наследство. В действителност, има дори и генетичен тест, който може да определи дали сте склонни към натрупването на целулит, но като се има предвид, че повечето жени развиват целулит, подобен тест би бил абсолютно безцелен. Ако сте един от тези, които натрупват целулит по наследство, то упражненията, добрата диета и поддържане на здравословно тегло, може да изиграят много важна роля при премахването му.

 

5.Целулитът се появява повече при хора с наднормено тегло – МИТ

Наднорменото тегло не е предпоставка за появата на повече целулит. Високият процент подкожни мазнини единствено акцентира върху вече появилия се целулит. Той се образува и при жени с нормални форми и размери, а появата му е следствие от по-горе споменатия хормон естроген. Световни дерматолози отбелязват, че борбата с целулита се води както от жени с наднормено тегло, така и от жени с добри форми.

 

6. Упражненията могат да намалят появата на целулит – ФАКТ

Редовните упражнения на практика не могат да излекуват целулита, но със сигурност помагат при намаляването му и предотвратяването на нова поява на целулит. Той се проявява, когато съединителните влакна под кожата станат слаби и загубят еластичността си, но разтягането и укрепването на проблемите зони с подходящи упражнения, биха предотвратили повторна поява на целулит. Подходящи са бързото ходене, високо-интензивните тренировки и йогата.

 

7.Кардио тренировките са най-добри при борба с целулит – МИТ

Кардиото може да помогне на трениращия да поддържа нормално тегло, но кардио тренировките няма как да изгладят кожата и да стегнат съединителната тъкан. Комбинирането на кардио тренировка със силова тренировка ще помогне на тялото да заздрави тъканите, да изгради мускулатура, която ще държи опъната и стегната кожата, а в същото време ще помогне на тялото в борбата с целулита.

 

8.Целулит се премахва с крем – МИТ

Въпреки множеството реклами на магически кремове и всичко, което пише на етикетите им, антицелулитните кремове не премахват целулит! Проучванията са установили, че терапията с подобен вид кремове имат слаб временен ефект, чрез създаване на временна покривка над кожата, която е като камуфлаж над самия целулит. Съществува още един мит, който гласи, че кремове, съдържащи кофеин, зелен или черен чай, могат да премахват целулит, но той също е „разбит” от дерматолозите.

 

9.Някои храни могат да помогнат в борбата с целулита – ФАКТ

Диетата не може да определи дали ще получите целулит или не,но доброто и балансирано хранене със сигурност ще помогне да поддържате здравословно тегло. Най-важното в подобна диета е да бъдете хидратирани постоянно. Целта е да се ядът по-голямо количество краставици, репички, домати и чушки, чието съдържание на вода е около 90%. Да не забравяме, че редовния прием на вода е важен за цялостното здраве, за това е добре да пием поне по 3 литра вода дневно.

 

10. Облеклото, което носим, може да въздейства на целулита – МИТ

Обличането на стегнати клинове, ползването на термо бельо и термо колани не могат да повлияят на целулита. Проучванията доказват, че облеклото по никакъв начин не въздейства на появата на целулит, но носенето на стегнати дрехи като клинове, корсети и др. могат да ви докарат редица други проблеми. Ластичните ленти на бельото например, ограничава притока на кръв в долната част на тялото, което е предпоставка за появата на целулит.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение