Силата на тиквата: 5 изненадващи ползи от тиквата

Публикувано 2015-10-22 16:24:09
Категории Новини

Силата на тиквата: 5 изненадващи ползи от тиквата

Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци и е изключително разпространена в хранителната промишленост. Тя се използва най-често за десерти, а най-често се свързва с фенери за Хелоуин и пайове. Малцина от нас обаче знаят, че тиквата е с ниско съдържание на калории, пълна е с антиоксиданти, фибри, витамини и минерали, което я прави идеална за консумация през есенните дни.

 

 

В тази статия ще ви представим 5 от най-изненадващите ползи, които може да извлечете от консумацията на тиква.

 

 

1.Подпомага здравето на храносмилателната система и засища – Фибрите, съдържащи се в тиквата, са от много голямо значение за правилното храносмилане. В резен сурова тиква има около 3гр. диетични фибри, а консервираната тиква съдържа над 7гр. фибри. Разликата в количеството фибри идва от там, че консервираната тиква има по-ниско съдържание на вода и е доста по-наситена на фибри, отколкото суровата. Препоръчваме консумирането на варена или печена тиква за подобряване на храносмилането. Освен това, тиквата има доста плътна сърцевина, което помага на тялото да се засити за по-дълго време. Това е от особено значение за хората, които имат проблем с наднормено тегло и искат да намалят килограмите си.

 

2.Подобрява нервната и мускулната функция – тиквата е добър начин за набавяне на електролити, без да бъдат придружавани от големи количества калории или въглехидрати. Калият, съдържащ се в тиквата, играе важна роля при намаляване на кръвното налягане, а освен това подпомага нервната функция. Калият е от голямо значение и за спортистите, тъй като минералът участва в регулирането на водния баланс в мускулатурата. При липсата на електролити, мускулите изчерпват запасите си от вода и започват да се схващат ( крампират ) по време на тренировка. Поради този факт, прибавете необходимото количество калий към диетата си, а защо да не включите и тиквата като основен източник на този минерал?

 

3.Увеличава здравината на костите – тиквата е изключително богат източник на Витамин А, мастноразтворими витамини и антиоксиданти, които подхранват костите и ги правят по-здрави. 150-200гр. варена тиква покрива 100% от препоръчителния дневен прием на витамин А, чрез който ще подобрите зрението си значително ,а в същото време ще подобрите състоянието на костите.

 

4.Подкрепя работата на имунната система – комбинацията от витамин Ц и Бета Каротен в тиквата допринася за поддържане здравето на имунната система и подпомага тялото при борбата с вирусите.

 

5. Покачване на мускулна маса – колкото и нереално да изглежда, тиквата има свойството да помага при изграждане на мускулна маса. Семките, намиращи се в тиквата, имат много висока концентрация на цинк – това е минералът, който отговаря за изграждането на мускулната маса. Тиквеното семе, като всяка друга ядка или семе, съдържа полезни мастни киселини , голямо количество белтъци и добро количество калории ( около 480 калории на 100гр. ). Тиквеното семе се консумира изпечено и в умерени количества.

 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение