Шоколадът – Най-сладкото изкушение за боговете и хората
Публикувано 2013-10-04 12:38:29
Категории Здраве за всички
Има ли по-сладостен миг от този, в който с притворени от наслада очи опитваме парченце от най-примамливото изкушение в човешката история – шоколада? Ммм, дори самото споменаване на предизвикващия истинска еуфория за сетивата десерт е способно да ни обгърне в блажена прегръдка от върховно удоволствие за душата и вкусовите ни рецептори.
В непрекъснатия низ от вкусове и предпочитания в историята на човечеството твърде богат набор от храни през различни периоди и географски части на света са били възхвалявани като ‘храна на боговете’ – вино, мед, трюфели и дори халюциногенни гъби. Нито едно от изброените изкушения за небцето обаче не притежава значимостта и непреходността на шоколада, на чиито несравним вкус човекът сякаш никога няма да се насити. Уханната тъмнокафява субстанция, неизменно присъстваща във фантазиите за романтична вечеря или уединение с нещо вкусно в комфортния уют на дома, се добива от виреещо в тропическите гори на Африка и Южна Америка ‘вълшебно дърво’, носещо звучното латинско название Theobroma cacao. Даденото през далечната 1753 г. от известния шведски учен и страстен любител на шоколада Карл Линей наименование всъщност е достатъчно показателно за искреното боготворене на сладкото изкушение – латинската дума theo носи значението за ‘богове’, а broma означава ‘храна’. Едва ли сред нас ще се яви някой, способен да оспори заслужената титла на шоколада като първенец в божествените вкусови предпочитания и като безапелационен връх в златния списък с храни на боговете. Но какво всъщност прави тази ‘храна’ божествена? Няма да е погрешно да се каже, че отговорът се състои не толкова в нейната рядкост, колкото в доказаната й способност да предизвиква състояние на духовна наслада, която обикновено не се асоциира с преживяванията и съществуването на смъртните. Ето как шоколадът постепенно се превръща в своеобразно обещание за постигане на свръхчовешки подвизи и за бленувано докосване до боговете.
Всъщност първият европеец, опитал възхитителния вкус на шоколада, е испанският конкистадор Кортес, когото през 1519 г. ацтеките гостили с еликсир, носещ причудливото наименование ‘чоколатл’, и представляващ гъста какаова каша, примесена с царевично брашно, мед и канела. Със сигурност са настъпили много и значими промени в метода на производство на шоколад в сравнение с времената, когато от плодовете на невисокото дърво с блестящи листа и нежни жълти цветове се е приготвяла ‘горчивата вода’ чоколатл (xocolatl/cacahuatl – xoco(горчив) и atl (вода)) – сладката гордост на ацтеките. Днес цяла ароматна палитра от примеси – в основната си част от мляко и захар – превръща шоколада в удивителна смесица от лек и блажено разтапящ се между езика и небцето вкус...
Все по-активно в наши дни се заговори за здравословните ползи от умерената консумация на шоколад. Резултати от научни изследвания единодушно установяват, че приеман в допустими количества, той е способен да влияе положително върху сърдечната дейност и дори да участва в лечението на сърдечно-съдови заболявания. За профилактичния ефект от употребата му дори се твърди, че ако три пъти в месеца човек се отдаде на вкуса от сладкото изкушение, ще увеличи продължителността на живота си с цяла година в сравнение с тези, които не го правят или са се въздържали от примамливото му влияние. Разбира се, за становища като това се твърди, че са плод на спонсориране от страна на основните и най-влиятелни компании-производители на шоколад, но признайте, че всеки път, когато опитате парченце шоколад усещането за мощен енергиен прилив и значително повишаване в чувството за щастие е наистина неописуемо! И действително ние можем интуитивно да осъзнаем и оценим огромното психическо въздейтвие, с което шоколадът така ‘сладко’ завладява и от векове опиянява. В наши дни неугасващата страст към шоколада дори предизвика въвеждането на неологизма ‘шокохолик’ – символ на неспособността, присъща на човешката природа, да устои и да се насити на божествения шоколадов вкус.
Резултатите от съвременни проучвания установяват, че шоколадът представлява комплексен продукт, повишаващ чувството на щастие благодарение на съдържащото се в него уникално съчетание от повече от 380 химически съставки, въпреки че трябва да знаем, че методът на преработка неизбежно променя оригиналния богат шоколадов състав. Работещият за университета в Мичиган изследовател Адам Дреновски успява да проследи начина, по който сладкото изкушение ‘отключва’ производството на т.нар. опоиди. Опоидите представляват подобни на съдържащите се в опиума вещества, които умеят да създават умерено усещане за еуфория. Ученият стига до заключението, че консумацията на шоколад предизвиква производството на естествени опиати в мозъка, способни да притъпяват чувството на болка и да повишават усещането за щастие и благополучие.
Какаовите зърна, от които се приготвя любимото сладко изкушение, съдържат 15-20% белтъчни вещества, 6-10% въглехидрати, мазнини, калий, магнезий и фосфор. В състава на шоколада влиза и важното физиологически активно вещество теобромин – алкалоид, който подобно на кофеина, действа стимулиращо както за сърдечно-съдовата, така и за нервната система на човека. В един шоколад обикновено се съдържат приблизително 0,4% теобромин – напълно безопасна за човешкото здраве доза с чудесни тонизиращи свойства, достатъчна да заличи умората и да повиши работоспособността ни!
Теоброминът, съдържащ се в шоколада, принадлежи към класа алкалоидни молекули, познати в научните среди като метилксантини. Участващите в състава на шестдесет различни растителни вида вещества включват кофеин, който е основният метилксантин в кафето, и теофилин – основният метилксантин в чая. Основното такова вещество в продуктите от какаово дърво е именно теобромин. Ефектът, който той предизвиква върху човешкия мозък, е сходен с този на кофеина, но определено е в по-скромен мащаб. Шоколадът притежава умерени диуретични свойства, както и способността да отпусне гладката мускулатура на бронхите на белите дробове. Какаовите зърна, от които се получава шоколадът, съдържат значително различаващи се количества теобромин – от 300 до 1200 милиграма на унция. Необходимо е да се знае, че нивата на ценния алкалоид в състава на черния шоколад са значително по-високи от тези в млечния, при който количеството мляко и захар е за сметка на какаовото съдържание.
Осезаемото увеличаване в търсенето на екологично чисти продукти – особено ярка тенденция в потреблението на Запада – е от огромно значение именно в случая с шоколада. Екологично чистите какаови зърна доказано притежават по-висока степен на концентрация на имуностимулиращи флавоноиди и категорично не съдържат хидрирани мазнини.
Всъщност шоколадът, който повсеместно консумираме и който с удоволствие използваме в приготвянето на други храни и напитки, се разпространява в два основни вида: черен (горчив) и млечен. Първият представлява смес от шоколадова маса, какаово масло и захар, а вторият споменат съдържа мляко, по-висока концентрация на захар и по-ниска на шоколадова маса. Така наречените ‘пуристи’ не възприемат млечния шоколад като истински, а по отношение на белия с пълно право може да се твърди, че не влиза в категорията на ‘истинския’, защото на практика той не съдържа какаова маса, а е комбинация от какаово масло, захар, мляко и ароматизатори.
Но нека обърнем внимание на ефирното удоволствие, пораждано от вкуса на шоколада, плътно обхващащо всички сетива и заслужено печелещо му славата на мощен афродизиак. Със сигурност именно това му свойство превръща сладкото вълшебство в предпочитан подарък по време на ухажване. Мъжката половина от човечеството му засвидетелства почит и внимание поради факта, че шоколадът ефективно стимулира силите и оптимизира енергичността. Има ли сред нас някой, който да не го възприема като класически знак за засвидетелстване на любовта, широко използван в деня на влюбените – Празникът на Св. Валентин?! Едновременно демонстрирайки привързаност и желание, превъзходството на шоколада в избора на подходящ и събуждащ сладостни асоциации подарък е неоспоримо! В този ред на мисли е уместно да се спомене, че какаовото масло се втечнява при температура, равна на температурата на човешкото тяло – любопитен и толкова сладък шоколадов факт, нали!
Надяваме се, че по време и след прочита на настоящата статия, сме съумяли да Ви обвием в мека и плътна магия с аромат на топъл шоколад...Насладата от мощния прилив на щастие, блаженство и любов, с който сладкото изкушение така умело ни завладява, напълно заслужава да бъде възпято в своеобразна „Ода на радостта”! Включи се и ти и парченце шоколад в този миг си отчупи!
Сподели това съдържание
search
close