Ресвератрол - антиоксидантният гроздов еликсир

Публикувано 2013-08-12 10:00:16
Категории Антиоксидантна защита

Ресвератрол - антиоксидантният гроздов еликсир

Все по-използваното от здравните и спортните експерти през последните години наименование „Ресвератрол” представлява естествено химическо съединение – вид полифенол, съдържащ се в люспите на червеното грозде, в произведеното от него вино и в някои горски плодове. Неговите изключително полезни свойства са приложими в широк спектър от здравословни проблеми и заболявания – съдейства за нормалното функциониране на сърдечносъдовата дейност, притежава антивирусно и противовъзпалително действие, осигурява ефективна защита от вредните свободни радикали. Особено благотворен ефект от приемането на храни и добавки, съдържащи Ресвератрол, е тяхното свойство да оказват anti-age (анти-стареещо) въздействие на клетъчно ниво.
При проведени в началото на 90-те години на миналия век изследвания е установено, че Ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, притежава силно изявени антиоксидантни свойства, особено необходими за предотвратяване образуването на ракови клетки. За тази уникална възможност съдейства и неговото свойство, присъщо на полифенолите, да не допуска ситуация на възникване и развитие на различни по произход възпалителни процеси. Именно поради доказаното наличие на известно количество ресвератрол в червените сортове вино, неговата умерена и разумна консумация е повече от препоръчителна в различни случаи на здравословни усложнения: редуцира риска от поява на сърдечно-съдови проблеми, хипертония, наслагване в организма на свободни радикали, опасност от образуване на ракови клетки, невъзможност за регулация на калорийния обмен, причиняваща затлъстяване.
Изключително интересен пример за полезните свойства  на Ресвератрола е неговата способност да предпазва клетките от увреждания, причинени вследствие на ядрена радиация. Особено препоръчителен е приемът на червени вина, за които е конкретизирано на етикета, че осигуряват антиоксидантна и радиоактивна защита. Именно това условие е сигурен фактор за наличие на Ресвератрол в конкретния сорт червено вино.
•    Ресвератролът е в основата на опитите за разрешаване на т. нар. „Френски парадокс”. Неговата същност се състои в стремежа за обясняване на завидно ниския ръст на сърдечно-съдовите заболявания и активно дълголетие на  френската нация с консумираната от нея мазна кухня и млади червени вина
•    Притежава доказан антиоксидантен ефект
•    Притежава свойството да предпазва клетките от липидна пероксидация
•    Естествен метод за набавяне на Ресвератрол за организма е умерения прием на млади червени вина
•    Известен източник на Ресвератрол е Японската пача трева, традиционно използвана в източната култура, за протекция на сърдечната система, кръвоносните съдове и черния дроб
•    Съществува известен процент от хора, приемали в своето дневно меню различни източници на Ресвератрол, които категорично твърдят, че той има способността да забавя процесите на стареене.
•    Сред сигурните естествени източници на Ресвератрол са още гроздовият сок, черниците, боровинките и някои видове ядки – особено фъстъците, и по-конкретно –   фъстъчените люспи.
•    Научни изследвания доказват , че Ресвератролът въздейства особно успешно на организма в комбинация с витамин Е и сходни на него вещества.
•    Ресвератролът е пример за естествен антибиотик
•    Осезаемо подобрява качеството и ефективността на умствената дейност и концентрацията
•    Любопитен факт за Ресвератрола е, че за разлика от  други видове антиоксиданти, като антоцианините например, той бива произвеждан от растенията единствено в отговор на бактериална или гъбична намеса (атака)
•    Особено важно е да
се знае, че консумация на храни, съдържащи Ресвератрол в състава си, не се препоръчва в случаи на установена алергия към грозде и вино, хемофилия (невъзможност на организма да проведе процеса на кръвосъсирване), както и при бременни и кърмещи жени.
 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение