Ресвератрол - антиоксидантният гроздов еликсир
Публикувано 2013-08-12 10:00:16
Категории Антиоксидантна защита

Все по-използваното от здравните и спортните експерти през последните години наименование „Ресвератрол” представлява естествено химическо съединение – вид полифенол, съдържащ се в люспите на червеното грозде, в произведеното от него вино и в някои горски плодове. Неговите изключително полезни свойства са приложими в широк спектър от здравословни проблеми и заболявания – съдейства за нормалното функциониране на сърдечносъдовата дейност, притежава антивирусно и противовъзпалително действие, осигурява ефективна защита от вредните свободни радикали. Особено благотворен ефект от приемането на храни и добавки, съдържащи Ресвератрол, е тяхното свойство да оказват anti-age (анти-стареещо) въздействие на клетъчно ниво.
При проведени в началото на 90-те години на миналия век изследвания е установено, че Ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, притежава силно изявени антиоксидантни свойства, особено необходими за предотвратяване образуването на ракови клетки. За тази уникална възможност съдейства и неговото свойство, присъщо на полифенолите, да не допуска ситуация на възникване и развитие на различни по произход възпалителни процеси. Именно поради доказаното наличие на известно количество ресвератрол в червените сортове вино, неговата умерена и разумна консумация е повече от препоръчителна в различни случаи на здравословни усложнения: редуцира риска от поява на сърдечно-съдови проблеми, хипертония, наслагване в организма на свободни радикали, опасност от образуване на ракови клетки, невъзможност за регулация на калорийния обмен, причиняваща затлъстяване.
Изключително интересен пример за полезните свойства на Ресвератрола е неговата способност да предпазва клетките от увреждания, причинени вследствие на ядрена радиация. Особено препоръчителен е приемът на червени вина, за които е конкретизирано на етикета, че осигуряват антиоксидантна и радиоактивна защита. Именно това условие е сигурен фактор за наличие на Ресвератрол в конкретния сорт червено вино.
• Ресвератролът е в основата на опитите за разрешаване на т. нар. „Френски парадокс”. Неговата същност се състои в стремежа за обясняване на завидно ниския ръст на сърдечно-съдовите заболявания и активно дълголетие на френската нация с консумираната от нея мазна кухня и млади червени вина
• Притежава доказан антиоксидантен ефект
• Притежава свойството да предпазва клетките от липидна пероксидация
• Естествен метод за набавяне на Ресвератрол за организма е умерения прием на млади червени вина
• Известен източник на Ресвератрол е Японската пача трева, традиционно използвана в източната култура, за протекция на сърдечната система, кръвоносните съдове и черния дроб
• Съществува известен процент от хора, приемали в своето дневно меню различни източници на Ресвератрол, които категорично твърдят, че той има способността да забавя процесите на стареене.
• Сред сигурните естествени източници на Ресвератрол са още гроздовият сок, черниците, боровинките и някои видове ядки – особено фъстъците, и по-конкретно – фъстъчените люспи.
• Научни изследвания доказват , че Ресвератролът въздейства особно успешно на организма в комбинация с витамин Е и сходни на него вещества.
• Ресвератролът е пример за естествен антибиотик
• Осезаемо подобрява качеството и ефективността на умствената дейност и концентрацията
• Любопитен факт за Ресвератрола е, че за разлика от други видове антиоксиданти, като антоцианините например, той бива произвеждан от растенията единствено в отговор на бактериална или гъбична намеса (атака)
• Особено важно е да
се знае, че консумация на храни, съдържащи Ресвератрол в състава си, не се препоръчва в случаи на установена алергия към грозде и вино, хемофилия (невъзможност на организма да проведе процеса на кръвосъсирване), както и при бременни и кърмещи жени.