Подут корем? Ние знаем как да се справите с проблема

Публикувано 2015-05-21 13:18:18
Категории Диети и Отслабване

Подут корем? Ние знаем как да се справите с проблема

Чувствате неудобство и тежест в корема? Ние ще ви помогнем да разрешите този проблем. Всеки от нас е страдал от стомашни проблеми, но какво да правим, ако тези проблеми не отшумяват? За много хора, проблеми като запек, болки в корема, подуване на корема, газове и диария са често срещани,а причината може да се крие в храносмилането. Синдромът на дразнимото черво е все по-често срещан при подрастващите и хората на средна възраст. Нередовното и еднообразното хранене са едни от основните причинители на този проблем.

 

 

Какво всъщност е „Синдром на дразнимото черво”?

 

Той се изразява в затруднена функция на чревните ензими. Този синдром прави червата изключително чувствителни и може да бъде причинен от редица неща – непоносимост към храни, ниски нива на стомашна киселинност или дисбаланс на чревната флора, предизвикана от антибиотици. Освен това, този синдром може да бъде причинен и от начина, по който се храните. Еднообразното и нередовно хранене засилват проблема и го правят хроничен.

 

Какви са симптомите?

 

Основните симптоми на Синдрома на дразнимото черво са повтарящи се коремни болки или дискомфорт, в комбинация с нарушена чревна перисталтика. Това може да бъде запек или диария. Други чести симптоми включват отделяне на голямо количество газове и подуване на корема. Интересното в случая е, че този синдром има и други различни симптоми, които никой от нас не може да свърже с проблем с чревната флора – главоболие, хронична умора, болки в долната част на тялото и безсъние. Главоболието често е причинено от дехидратация и липса на витамини от групата B и магнезий, като страдащите от този синдром не са в състояние да абсорбират хранителни вещества и вода ефективно.

 

 

Как може да си помогнем в случай на подуване на корема?

 

Въпреки, че Синдромът на дразнимото черво не може да бъде излекуван, то симптомите могат да бъдат намалени чрез премахване на някои храни от дневното меню. Добавянето на пробиотици също може да помогне при облекчаване на симптомите.

 

Избягването на храни, които могат да предизвикат подуване на корема е също от голямо значение. Избягвайте захари и захарни алкохоли, които се абсорбират изключително трудно от организма. Също така избягвайте газирани напитки и напитки с изкуствени подсладители и оцветители.

 

Намалете стреса. Доказано е, че стресът влияе неблагоприятно върху общото здраве и в частност върху чревната перисталтика. Опитайте да намалите стреса чрез йога или просто се отпуснете във ваната.

 

Дъвчете храната правилно. Намалете скоростта, с която дъвчете храната. Нека всяка хапка бъде сдъвкана поне 20 пъти преди преглъщане.

 

Стремете се към повече движение. Редовното тичане или джогинг биха спомогнали на тялото ви да използва активно хранителните вещества, приети през деня. Ако сте склонни към диария, то е добре да избягвате интензивните натоварвания, които могат да причинят свръхстимулация на червата.

 

Добавете към хранителния си режим и храносмилателни ензими. Те са изключително полезни при борба с подуването на корема. Папая ензимите биха спомогнали за добрата чревна перисталтика и биха разградили изцяло приетите през деня храни.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение