На четири очи с наднорменото тегло

Публикувано 2014-03-24 14:04:49
Категории Диети и Отслабване

На четири очи с наднорменото тегло
Можем да влезем във форма с ясното усещане за комфорт и липса на притеснение!
Влизането във фитнес залата с широка усмивка и позитивна нагласа за един човек с наднормено тегло може да се окаже голямо разочарование. Достатъчно е само да посети който и да било хубав фитнес-салон и да забележи всички здрави, потни и  стегнати негови членове. Понякога те буквално се вторачват в онези от нас, които са леко...нека кажем – закръглени. Толкова лесно можем да забележим критиката в очите им. Кой иска да се примири с това положение? Ние – определено нямаме това намерение. 
Много хора се срамуват от тялото си и не се чувстват на място, когато се присъединят към тренировъчни курсове или по време на упражнения, особено в случаите, когато те са очевидно по-едри и тромави от останалите в групата. Със сигурност на моменти им се иска да извикат: „Защо ме гледаш така? Нали съм станал от леглото и правя нещо по въпроса?!” Най-накрая обаче фитнес индустрията обърна внимание на този деликатен въпрос. Много от популярните фитнес центрове в Америка и Европа предлагат кетъринг и богат набор от други услуги на клиенти с наднормено тегло в специално предназначени зали, забранени за ‘кльощави’. Те хвалят своите ‘защитени от критика зони’, а в определена фитнес верига в Омаха, Небраска, обещават, че на техните бягащи пътеки не могат да бъдат видяни жени с А-размер на спортното си боди. Техните зали са предназначени за хора с наднормено тегло, а по стените им могат да се видят снимки от типа ‘преди и след’ на реални техни посетители, постигнали смайващи резултати, а не на супер модели и бодибилдъри.
Посетителите на тези специализирани зали както се потят заедно, така нерядко и плачат заедно. Фитнесът там всъщност не е просто метод за постигане на добър външен вид. Ако попитате някой от техните членове какво е за тях спортната активност, със сигурност ще Ви бъде отговорено, че тя е начин да бъдеш по-здрав, да можеш с лекота да ставаш сутрин от леглото, да се забавляваш с децата си, да сядаш спокойно на седалката в самолета, както и да бъдеш в добра форма за грижите около внуците един ден. Повечето от треньорите в тези зали са имали или в момента се борят с наднорменото си тегло. Така че няма да е преувеличено да кажем, че фитнесът е тяхна страст, а не просто професионална заетост.
‘Специализираните фитнес зали са подходящи за всеки, който се притеснява от мнението на околните относно външния му вид’ твърди Остин Балдуин, асистент-професор в Southern Methodist University в Далас. ‘За съжаление обаче, това не сработва при всеки’. Позовавайки се на едно проучване от 2012 г., той заявява: ‘Индивиди, които имат високи нива на психическа тревожност, предпочитат да бъдат заобиколени от хора, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, докато такива с ниска степен на тревожност предпочитат точно обратното – да бъдат сред живи примери за отлична физическа форма’.
Тревожно е, че това са едни от малкото места, справящи се добре с тази болезнена тема, защото мазнините и наднорменото тегло са безпощадно заклеймявани в съвременното общество, което непрекъснато оказва натиск за моментално отслабване. Признайте, че не е приятно да ти се иска да се скриеш по време на отслабването, докато не станеш приемлив за обществото. В тези фитнес зали обаче, ти си член на общност, която ти осигурява изключително силна подкрепа.
Съществуват дори фитнес зали и програми, които изискват членовете им да са с поне 20 кг над нормата, за да имат право да участват. Инструкторите препоръчват функционалните фитнес занимания в малки групи, а не толкова т.нар. ‘six-pack abs’(за коремната преса) упражнения, да бъдат практическата цел в случай на наднормено тегло. Нерядко те използват и текстови съобщения, за да поддържат връзка със своите клиенти, когато са извън залата.
Това определено не е лоша бизнес стратегия, като се има впредвид, че 69% от възрастните американци фигурират в категорията на страдащите от наднормено тегло и затлъстяване, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.
Често в тези специализирани спортни зали самите инструктори са с наднормено тегло и работят за постигането и на собствените си цели за справяне с излишните килограми. Този метод със сигурност може да помогне на изпитващите сериозен дискомфорт от недобрата си физическа форма. Уредите и оборудването също са предназначени за използване от по-едри хора. По-широките седалки, еластични материали, липсата на огледала и затъмнените стъкла за по-добро усещане за уединеност, са пример за важни нововъведения в тази специализирана спортна ниша. Всъщност всичко в този тип зали – от спортните уреди и екипировка до самата атмосфера, има за цел да превърне салона в едно гостоприемно и предразполагащо място за всеки, който има проблем с килограмите си. В зали като тези стеснителността и отчуждената атмосфера, познати до болка от други фитнес центрове, са успешно елиминирани. Нали целта на фитнес-културата е именно да превърне тренировките в повод да изпитаме удовлетворение, а не да се чувстваме като обект на присмех и унижение! 
Би било добре, ако броят на този тип спортни зали успешно се разрастне в бъдеще. Идеята е толкова проста и съдържа голям потенциал да стане популярна. А ако тя е способна да стимулира по-едричките от нас да тренират повече и системно да подобряват своята физическа култура, със сигурност можем да я обявим за стъпка напред в правилната посока.
search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение