Мелатонинът – нашият помощник при безсъние

Публикувано 2015-02-13 15:44:12
Категории Здраве за всички

Мелатонинът – нашият помощник при безсъние

Мелатонинът е хормон, синтезиран от епофизата, намираща се в мозъка. Мелатонинът се синтезира естествено от аминокиселината триптофан. Нивата на мелатонин в нашето тяло варира – през деня нивата са изключително ниски, а вечер се увеличават. Всеки от нас синтезира достатъчно количество мелатонин, когато затвори очи и се отпусне, но нивата на този хормон намаляват с напредването на годините. Децата под 3 годишна възраст имат свръх производство на мелатонин, но при достигане на 50 годишна възраст, количеството синтезиран мелатонин намалява 10 пъти.

 

Как да се справя с безсънието?

 

Невероятните качества на мелатонина са доказани преди повече от половин век. Тази аминокиселина се предписва от лекари при проблем с нарушения в съня и смущения в биоритъма. Тези симптоми се проявяват след дълго пътуване или рязка смяна на обстановката. Една от най-често срещаните болести, лекувана с мелатонин, е „Самолетната болест”. Тя всъщност е нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни полети и при нея бива нарушен ритъма на съня, което води до физиологични разстройства в организма. Поради тази причина, мелатонинът се явява като помощник на нашия организъм за преодоляване на неразположенията и настъпване на естествен сън.

 

 Редицата изследвания показват, че приемът на мелатонин скъсява времето за заспиване и удължава общото време за сън. По този начин мелатонинът успява отново да натрои биологичния ни часовник и да ни държи в кондиция. Освен това, практиката показва, че тази аминокиселина е способна да намали умората, колебанията в настроението и психическите разстройства на повече от 50% от хората, ползващи презокеански полети. Особено полезни в случай на полет са ретардните форми на мелатонин ( таблетки с удължено освобождаване ), които освобождават плавно и равномерно мелатнонин в организма.

 

 

Под какви форми мога да намеря мелатонин?

 

Съществуват три форми – стандартна , бързо разтворима и ретардна ( с удължено освобождаване ). За съжаление и трите форми не могат да удовлетворят нуждите на тялото, защото мелатонинът има много къс полуживот (около 40мин. ), а е необходимо да е на разположение на нашето тяло поне 5-7 часа от започване до приключване на съня.

 

 

Каква е дозировката на мелатонин?

 

При прием на мелатонин се достига до праг, които за повечето хора се получава при приемане на 3-5мг. мелатонин орално. Трябва да знаем, че мелатонинът не е сънотворно средство и към него няма привикване. Не се препоръчва превишаване на дневната доза.

 

 

Като заключение може да се каже, че мелатонинът може да ни осигури комфортен и приятен сън, приет няколко минути преди сън. Проблемът е, че той не поддържа целия сън, поради факта, че има къс полуживот в организма. Независимо, че мелатонинът се среща като хранителна добавка, самолечението на безсъние или смущения в съня, не се препоръчва без лекарско предписание.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение