Киноа: Какво представлява и как се приготвя?

Публикувано 2014-07-09 13:49:32
Категории Здраве за всички

Киноа: Какво представлява и как се приготвя?

Опитвали ли сте някога киноа или поне чудили ли сте се какво е? Особено при преминаване на диета без глутен, тази зърноподобна култура се превръща в чудесен избор за приготвяне на вкусни протеинови ястия, в които цялото семейство ще се влюби! В нашето примерно ръководство ще разберете какво всъщност е киноа, каква е на вкус, както и лесни съвети за нейното приготвяне.


Какво е киноа?
Този уникален природен продукт много бързо се превърна в една от най-желаните храни за поддържане на човешкото здраве, а интернет-пространството буквално прелива от идеи за рецепти, включващи въпросната съставка.
•    Киноа (Quinoa) представлява безглутенови семена, които произхождат от региона на Андите в Южна Америка.
•    Фантастичен източник на протеини, фибри, витамин В и желязо, а съдържа и  всичките осем аминокиселини.
•    Въпреки че е по-дребна от ориза, ечемика и булгура, киноата прилича на зърно, благодарение на своя неутрален цвят и твърда обвивка. В действителност тези семена имат връзка със спанака.
•    Когато се свари, бързо и значително наедрява, омеква и отделя малки спиралки, които леко хрускат.


Каква е киноата на вкус?
След като е приготвена по ваш вкус (във вода, пилешки или зеленчуков бульон), тя става лека, пухкава и с вкус на ядки. Някои оприличават аромата й на този на кускуса и на кафявия ориз. Вкусът на киноата е труден за описване, но си заслужава да се опита, най-вече заради хранителните предимства, които предлага в изобилие.


Как е препоръчително да се приготвя киноа?
Ако разчитате на киноа за приготвянето на седмичните ястия, препоръчваме използването на т.нар. ‘rice cooker’, защото е надежден и безпроблемен вариант за готварски уред. Ако не разполагате с такъв, силно препоръчваме неговото закупуване, защото това е един достъпен вариант, който ви позволява просто да изсипете избраните съставки и да включите в режим на работа, освобождавайки си време за приготвянето и на други ястия. Той е предпочитан сред готвещите с киноа, защото позволява лесно приготвяне на двойна доза за цялата седмица и винаги се получава перфектно като консистенция и вкус.


Може ли да се готви киноа на вградената печка?
Да! За да я приготвите на печка, измерете две чаши течност и една чаша киноа, и ги смесете в тенджера. Оставете сместа да ври на силен огън, след което намалете и оставете да къкри, покрита с капак, докато поомекне, но все още изглежда дъвчаща и се появят бели спиралки около всяко зърно. Това отнема общо около 15 минути.


Вкусна ли е несготвената киноа?
По принцип обикновената киноа не притежава отличителен вкус, но пък е чудесна основа за приготвянето на истинско разнообразие от здравословни и вкусни ястия. Например можете да прибавите лимонова кора към течността за готвене (вода или бульон). След това поставете няколко шепи нарязан спанак и няколко нарязани на половинки чери домати в голяма купа за сервиране. Пригответе киноата според указанията, изсипете я върху спанака и доматите, за да омекне спанака, а доматите варете за около 5 минути. Изсипете върху всичко това сока от един лимон и малко зехтин, и го поднесете топло или студено. Това ястие наистина може да се превърне в  летния хит на всяко парти!


Съвет: Киноа е универсална подправка. Можете да прибавяте към нея сотирани гъби, сушени домати, печени червени чушки или бял боб, за да си набавите двойна доза протеинова мощност. Бъдете креативни с онова, което е останало в хладилника, и приготвяйте комбинации по ваш вкус.


Как се приготвя киноа в Rice Cooker?
Този начин на готвене е наистина лесен! Ето един съвсем прост вариант да се приготви и ползва през цялата седмица както за основните, така и в допълнителните ястия, които ще ви осигурят подобаващо количество протеини. Рецептата е предназначена за приготвянето на 2-4 порции.
Съставки
1 чаша киноа
2 чаши течност (пилешки или зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий или вода)
½ чаена лъжичка сол
Инструкции
1.    В ситно сито изплакнете киноата със студена вода, докато течността стане бистра. Някои марки не изискват изплакване, но по принцип е препоръчително да се прави. Прочетете гърба на опаковката, за да разберете дали е необходимо в случая.
2.    Изсипете измитата киноа в Rice Cooker-a.
3.    Добавете водата или бульона и солта.
4.    Включете уреда и го оставете да свърши основната работа. Ще подаде звуков сигнал и ще приключи след около 15 минути.
5.    Изключете уреда и оставете киноата да преседи за около 3-5 минути. Леко я намачкайте с вилица. 
6.    Сервирайте ястието топло или студено, гарнирано с вашите любими подправки.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение