Какво е това куркума и куркумин?

Публикувано 2016-09-06 18:59:47
Категории Новини

Какво е това куркума и куркумин?

Знаете ли, че отглеждането на подправката куркума заема 60% от общата площ, използвана за подправки в Индия?

Широкоизвестен факт е, че тази подправка, получена от корена на куркума (член на семейството на джинджифила) е широко популярна подправка в различни азиатски страни (например Индия, Китай, Малайзия, Пакистан и Тайван). Също така е използвана в древността като билков лек за множество заболявания. Помага при най-разнообразни и широко разпространени заболявания като метеоризъм, жълтеница, заболявания на пикочните пътища, рани, инфекция и възпаления.

Но кои от тези заболявания наистина лекува? По-добре да видим как точно помага куркумата.
Тази статия ще ви разясни как да включите куркумата в диетата си, за да се възползвате от множеството и ползи.

Какво е куркума?
Древните писания на изследователя Марко Поло споменават тази подправка още през 1290г. Нейното описание и ползи е било документирано в различни писания в историята, но по време на управлението на британците в Индия, между 1858-1947, куркума става известен като компонент от кърито на прах.
Куркумата всъщност е с жълто-златист цвят, което се дължи на съдържащото се в нея съединение - куркумин. Тя се превръща в тема на разследване във връзка с неговите ползи за здравето, установено е , че освен като подправка в храната, куркумата помага да се запазят свежестта и вкуса на храните.

Куркуминът е ключовата активна съставка в куркумата. Средно съдържащия се куркумин в куркумата варира между 2-5% от структурата на подправката.
Някои сортове куркума могат да съдържат до 9% куркумин. Освен тези съединения, куркумата съдържа и етерични масла, омега-3 мастни киселини, както и протеини и въглехидрати. В състава й влизат различни растителни естествено срещащи се съединения (фитохимикали) един, от които е турмерола – водноразтворим антиоксидант.

Какво е куркумин?

Куркуминовите молекули са полифеноли, което означава, че са с химическа структура с множество молекули карболови киселини. В зависимост от тяхната структура са разделени на куркумин I, II или III и въпреки споровете за това дали един аналог е в състояние да бъде по-активен, отколкото другите, по всеобщо съгласие изводът е, че куркуминът е най-мощният компонент на куркумата, независими от структурата си.

В действителност тази молекула проявява благотворните си ползи в различни области на здравеопазването и физиология. Тези ползи се изразяват в противовъзпалително и анти-оксидантно действие, има особено изразен ефект върху здравето на черния дроб.
Силното противовъзпалително и анти-оксидантно действие, което оказва помагат за протичането на нормални метаболитни процеси в клетките и правилно развитие на организма.

Биологично действие на куркумина

Както отбелязахме, ползите от куркумина включват:
- антисептичен ефект
- обезболяващ ефект
- против малария
- анти-оксидантен ефект

За да осигури такива разнообразни ползи, куркуминът действа химически за модулиране на редица ключови компоненти на молекулярната биология.

Например, установено е, че куркуминът модулира транскрипционни фактори за подпомагане на здравето. Тези фактори са протеини, които се свързват към ДНК, за да се контролира скоростта на генетично кодиране и се изисква за клетъчна репликация.
Също и за модифицирани нива на цитокини (клетъчни рецептори, необходими за развитието на клетки) и киназни ензими. Всеки от тях може да бъде променен, за да се промени скоростта на клетъчното развитие, за насърчаване на здравето и инхибиране на заболяване.

Противовъзпалителни ефекти

Удивително е, че куркуминът има естествена противовъзпалителна ефикасност равна на нестероидни противовъзпалителни лекарства като фенилбутазон  и е по-мощен от широко разпространения ибупрофен! Той също така няма потенциал за нежелани реакции, които другите противовъзпалителни средства имат и не е синтетичен продукт.

Неговия механизъм на противовъзпалително действие се задейства по различни пътища, включително:

- Инхибиране на индукция на СОХ-2 (ензим, отговорен за възпаление и болка)
- Инхибиране на LOX-2 (друг про-възпалителен ензим)
- Инхибиране на цитокини и транскрипционни фактори участващи с възпалителната реакция
- Инхибиране на азотен оксид синтаза (ензим, който стимулира производството на азотен оксид, който е сигнална молекула, участваща в възпаления)

Има доказателства, че противовъзпалителният ефект на куркумина се дължи на антиоксидантната му активност.

Анти-оксидантни ефекти:

Установено е, че пероксидацията на липиди в клетъчните мембрани и окислителното увреждане от свободни радикали на молекули ДНК и клетъчни протеини, са свързани с различни заболявания и дори процеса на стареене. Куркуминът се препоръчва за борба с оксидативния стрес.

- защитата от окислително увреждане се модулира чрез контрол на реакцията на редукция-оксидация. Казано по-просто, добавен е един електрон (което води до намаляване на окислението на молекулата); докато окисляването е обратното, загубата на електрон (увеличаване на окисление).

Чрез няколко различни средства куркуминът модулира състояние редокс на клетките и осигурява защита от окислителните процеси.

Например: Куркуминът помага за подтискане на липидната пероксидация и защитава клетъчните ни мембрани.

- В допълнение, куркуминът увеличава експресията на глутатион в нашите клетки, което е един от основните защитници на организма срещу свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес.

- Куркуминът има и допълнителна роля срещу окисляването чрез неговата способност да се свързва с желязо.

Тогава не е изненада, че куркуминът (и куркумата) имат ефект върху болестни процеси, характеризиращи се с оксидативния стрес. В действителност, водата и мастноразтворимите екстракти в куркумата имат голяма анти-оксидантна сила подобно на витамин С и витамин Е.

Клинични ползи от куркумата

 1. Зарастване на рани

  Една от най-известните клинични ползи на куркумина във фолклора е за заздравяването на рани . Анти-оксидантните свойства на куркумина помагат, за да се предпази кожата и колагеновите клетки по време на лечението.
   
 2. Артрит

  Друго ползотворно действие от куркумина се наблюдава при лечение на артрит, което е изследвано с помощта на човешки изпитания. Направено е проучване със случайна група пациенти с ревматоиден артрит, те били разделени на две групи. Първата група получавала куркумин (1200 mg дневно), а втората - нестероидно противовъзпалително - фенилбутазон (300 mg дневно) за период от 2 седмици.

  Невероятно, но резултатите от това проучване са установили, че тези, приемащи куркумин имат същото подобрение на симптомите както и групата с противовъзпалителното лекарство, като в същото време куркумата не е дала никакви странични ефекти! Тези ползи включват - значително намаляване на сутрешната скованост на ставите, възможност за ходене повече време и намаляване на подуването в ставите.

  Такива резултати са постигнати и от други проучвания свързани с артрит, установено е, че указва благотворно влияние върху хрущялните клетки и при опити с животни.

 

 1. Рак

  Една от най-невероятните терапевтични ползи от куркумина е в неговите анти-канцерогенни ефекти, антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства могат да повлияят на реакциите, отговорни за злокачествена трансформация на клетките.
  Например, намаляване на размера на орална рак лезия с 10% е показано с куркума прилагана на езика.
  Куркуминът също показва противоракови ползи чрез улесняване на реакции, които водят до апоптоза на ракови клетки (смърт). Това е наблюдавано при различни видове рак, включително:

  - главата и шията
  - белия дроб
  - панкреаса
  - яйчниците
  - на гърдата

  Поради тази невероятна способност не е чудно, че куркуминът се разглежда като възможно превантивно средство срещу рак.
   
 2. Псориазис

  Малко проучване разглежда употребата на куркумин приложен локално върху кожа страдаща от псориазис. По време на този експеримент първо изследователите прилагат 1% куркумин с алкохол гел върху група от 10 души с псориазис - 5 от тези лица имат 90% резолюция на кожата лезии между 2-6 седмици, а другите 5 има 50-85% резолюция след 8 седмици!
  След това прилагат върху пациентите куркумин гел със стандартен състав. След един месец цялата група се подобрява с между 25% и 75%, за сравнение в контролната група е установена или никаква полза или дори влошаване.

      5. Други ползи от куркумата / куркуминът


Трябва да отбележим, че терапевтичните ползи Куркуминът далеч надхвърлят това, което може да се капсулира в тази статия.

Затова ще изброим някои от другите области,в които куркуминът е доказано, че демонстрира своите изключителни свойства.

Ето ги и тях:

- Намаляване на индукция и тежестта на остър панкреатит

- Подобряване на хистологични признаци на възпаление на дебелото черво (колит)

- Защита срещу стомашни язви

- Намаляване на активиране на мастоцитите от алергии

- инхибиране на вирусна репликация при ХИВ

- Увеличенията на серотонин и намаляване на депресивните поведение при мишки

 

Дозировка

Множество изследвания са проведени с куркума, дози от 500-8,000mg на ден са били използвани в изследвания с хора.
Стандартните екстракти за прием като добавка към храната обикновено се използват в по-малки количества –приблизително в диапазона 250-2,000mg на ден.
Установено е, че е най-добре да се приема в период от 3-4 месеца.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение