Хром – Златният компонент на правилната обмяна на веществата

Публикувано 2013-08-16 11:03:46
Категории Диети и Отслабване

Хром – Златният компонент на правилната обмяна на веществата

В случаите, когато чуем наименованието ‘хром’, ние директно го асоциираме с полезните му за организма свойства, без обаче да сме информирани за конкретните ползи, които този микроелемент ни предоставя. Необходимо е да се знае, че на хрома принадлежи жизненоважната функция да участва във въглехидратния метаболизъм чрез производството на ‘глюкозно-толерантния фактор’ или по-известен в здравните среди като ‘GTF’(Glucose tolerance factor). Хранителните вещества, чиито състав е свързан с това съединение, оказват ключово влияние върху баланса в нивата на кръвната захар. В съдържанието на визираното съединение именно хромът притежава способността да бъде най-активната негова съставка.
Особено важно е да се знае, че основната роля на хрома се състои в контрола на кръвната захар. Участвайки в производството на ‘глюкозно-толерантния фактор’, хромът се оказва неразривно свързан и с активизиране действието на инсулина в човешкото тяло. Именно на този хормон принадлежи функцията да транспортира захарта (глюкозата) в клетките и в междуклетъчното пространство, където се осъществява процеса на производство на енергия. Хромът е забележителен и с активното си участие в холестеролния метаболизъм, което от своя страна го превръща в ключов фактор за регулирането и поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта.
Така необходимият прием на хром може да бъде осигурен чрез консумиране на храни, съдържащи този изключително полезен микроелемент. Източници на хром са зеленчуците, сред които особено богати на хромно съдържание са доматите, лукът, марулята. Консумацията на зърнени култури, пълнозърнести храни, трици, картофи, черен дроб и стриди също активно спомага за набавянето на така необходимия за човешкия организъм микроелемент.
•    Счита се, че в случаи на наднормено тегло, е правилно да се търси връзка с евентуален недостиг на хром в организма. Засиленият в резултат на установената връзка прием на хром води до редуциране на мастната тъкан и здравословно поддържане на мускулната маса
•    Хромът е предпочитан и широко прилаган съюзник в борбата със завишените нива на холестерола и на триглицеридите
•    Любопитен факт за хрома е, че взима участие както в превенцията, така и в самия процес на лечение на един от най-разпространените младежки проблеми – акнето
•    За удоволствие и наслада на представителите на силния пол, богато съдържание на хром притежава бирата. Пивоварната мая, бирата и виното са доказани източници на този полезен микроелемент. Чрез проведени опити и изследвания е установен любопитен факт – при самия процес на ферментация бирата и виното имат способността да акумулират производство на хром
•    Хром се съдържа в някои често прилагани в кулинарията подправки, като черен пипер и мащерка
•    Малко известен факт е, че методите, прилагани за преработка в хранително-вкусовата промишленост, премахват в значителна степен естественото наличие на хром в много от най-консумираните хранителни продукти. По този начин се създава реална опасност от развиване на хромов дефицит, който от своя страна причинява инсулинова резистентност. Реална заплаха при настъпване на подобно състояние е повишаването на кръвните нива на инсулина (хиперинсулинемия), което създава риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания и/или диабет
•    Особено важно е да се знае, че в случаи на диабет организмът изпитва завишена необходимост от набавяне на хром. Засилен прием на този микроелемент се налага и при подлагане на психическо натоварване, стрес и преживяване на физическа травма
 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение