Гимнема Силвестре – верен съюзник в отслабването

Публикувано 2014-11-30 16:10:27
Категории Диети и Отслабване

Гимнема Силвестре – верен съюзник в отслабването

Какво представлява Гимнема Силвестре?
Гимнема Силвестре (Gymnema Sylvestre) е билка, която се среща в тропическите гори на Индия и Азия. В исторически план се е използвала като лечебно средство при диабет и артрит, а в последно време си спечели завиден интерес като мулти-поддържащ съюзник в борбата с излишните килограми и контрола на телесното тегло. Данните от научни изследвания сочат, че Гимнема Силвестре може да редуцира апетита към сладко, да намали абсорбацията на захар по време на храносмилането, както и да поддържа нивата на кръвната захар в норма.


Как действа Гимнема Силвестре?


Потискане на апетита: Тази билка съдържа редица съединения, като киселинни гликозиди и антрахинони. Основната биоактивна съставка на Гимнема Силвестре, известна като гимнемична киселина (сапонини), се намира в листата и корените. Гимнемичните киселини всъщност са инхибитори на сладостта. Или по-просто казано, дъвченето на листа от Гимнема Силвестре ще намали вкуса на захар (или сладостта) в устата. Този временен ефект се забелязва както при изкуствени, така и при естествени подсладители, и предполага, че Гимнема Силвестре притежава ролята на средство за потискане на апетита (супресор на апетита).
Това заключение е направено след проучване на Physiology & Behavior, чиито екип от изследователи е тествал ефектите от приема на Гимнема Силвестре сред лица със сходно средно телесно тегло, които били подложени на диета. Те установили, че тези, които са приели Гимнема Силвестре 1 час преди да консумират храна, са яли по-малко от участниците, невзели тази билка.


Блокиране на абсорбацията на захар: По време на храносмилането, гимнемичните киселини проявяват своята способност за ‘блокиране’ на захарта. Южнокорейско изследване установява това чрез даване на Гимнема Силвестре на лабораторни плъхове, след което се наблюдавала намалена абсорбация на захар по време на храносмилането.
От структурна гледна точка, гимнемичните киселини са много сходни с глюкозата и дейността им в червата протича по подобен начин. Когато тези киселини ‘блокират’ чревните рецептори, те ефективно ‘отключват’ глюкозата. Това не позволява на захарта да се абсорбира. От този ефект реално има двойна полза, тъй като помага да се балансират нивата на кръвната захар и съдейства за ‘изчистване’ на телесното тегло чрез редуциране на количеството захар, складирано под формата на мазнини.


Хранителна подкрепа за диабетици: Фактите сочат, че има сериозни основания за достоверността на друга употреба на Гимнема Силвестре в исторически план, а именно – като вид терапия при диабет. Тази й склонност се дължи отчасти на способността на билката да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници, както и да оказва положително влияние върху производството на инсулин. Изследователи от Института за следдипломна квалификация при основните медицински науки в Мадрас, Индия, установиха, че хранителни добавки с Гимнема Силвестре предизвикват повишение в нивата на инсулина. Инсулинът се произвежда в панкреаса и се вярва, че неговото увеличение може да се дължи на регенерация на панкреасни клетки.
Проучване в Кралския колеж в Лондон, проведено през 2012 г., показва, че Гимнема Силвестре стимулира инсулиновата секреция при мишки и хора. Друго изследване от 2009 г., проведено в колеж „Светият кръст” в Тамил Наду, Индия, и публикувано в сп. ‘Phytomedicine’, установи, че листата на това растение са ефективни за понижаване на кръвната захар и липидните нива, както и на мазнините в кръвта на лабораторни плъхове.
В доклад на тема: „Антидиабетичният ефект от екстракта от листа на Гимнема Силвестре при инсулино независими пациенти със захарен диабет”, са документирани случаите на 22 пациенти с диабет тип 2, които са приемали перорално медикаменти за диабет. За период от 18-20 месеца на пациентите са давало по 400 мг Гимнема Силвестре всеки ден. Когато изследването приключило, 16 от пациентите значително били намалили приема на традиционните лекарства, които вземали, а петима изцяло спрели техния прием.


Способна ли е Гимнема Силвестре да помогне за справяне с излишните килограми?
Проучване, проведено от изследователи от катедрата по биология към Университета Sri Venkateswara през 2012 г., достигнали до поразителни заключения в подкрепа на ролята на Гимнема Силвестре като ефективно средство за отслабване.
В продължение на 8 седмици изследователите прилагат лечение с екстракт от Гимнема Силвестре при затлъстели плъхове; затлъстяването било причинено от поставяне на плъховете на диета, включваща храни с високо съдържание на мазнини. В края на изследването било отбелязано, че при плъховете има намаление на телесното тегло и спад в консумацията на храна. До известна степен бил изненадващ и фактът, че нивата на ‘лошия холестерол’ също са спаднали. Тези резултати са не просто ясни доказателства в подкрепа на употребата на Гимнема Силвестре в традиционната медицина, но също така те дават представа за възможността тази билка да се използва като терапевтично средство за регулиране на липидните нива в кръвта.
Обикновено Гимнема Силвестре може да се намери под формата на капсули, но прахообразната форма и чайовете също са на разположение. Когато търсите такава добавка, е важно да се има предвид, че не трябва да съдържа изкуствени пълнители, свързващи или други помощни средства (fillers, binders, excipients). 
Въпреки доказаното от изследванията свойство на Гимнема Силвестре да блокира абсорбирането на захарта, е много важно да се поддържа здравословна и балансирана диета и редовно да сте физически активни. Когато се използва като част от цялостна стратегия за редуциране на теглото, Гимнема Силвестре може да допринесе значително за постигане на отличен резултат.

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение