Дюлята – Есенната перла в короната на човешкото здраве
Публикувано 2013-11-15 11:06:32
Категории Здраве за всички
За уникалните свойства на дюлята може да се съди дори по едно от нейните наименования, а именно – „Плод на раздора”. Това звучно прозвище ни връща далеч назад в историята на човешката цивилизация, когато вдъхновилата създаването на епическата поема „Илиада” древна Троя, за първи път насочва фокуса на вниманието към вкусния плод. Стъпила на множество исторически аргументи и документални факти дюлята пристъпва самоуверено напред в слънчевата си есенна премяна и напомня, че не ябълката, а именно тя заслужава добилият световна популярност израз „плод на раздора”.
Нека сега се върнем в настоящи дни и отделим заслужено внимание на здравословните ползи от консумирането на един от най-ценните плодове на есента – дюлята. Широколистното листопадно растение с латинско наименование Cydonia oblonga Mill приема формата на храст или невисоко дърво и е виден представител на семейство Розоцветни. Интересна е стратегията за оцеляване и просъществуване във времето, която дюлята прилага, подобаващо заела своето място из дворовете на предимно планински и предпланински райони. Тя използва цвета и формата на своите цветове като средство за привличане на насекомите, без съдействието на които, процесът на опрашване на дюлевото растение, практически е невъзможен .
Нека си позволим да надникнем в сърцевината на облечения в есенно-жълта премяна плод, за да се осведомим за неговото съдържание и здравословни ползи. Дюлята се отличава с високо съдържание на глюкоза и фруктоза, а някои представителки на нейния вид притежават и значителни количества пектин в своя състав. Приятно ‘закръгленият’ плод може да се похвали с безценно наличие на витамините А и С, а също така и на минералите калций, магнезий, фосфор и калий в своя списък от полезни за здравето хранителни вещества.
С най-широко приложение и с незаменими лечебни ползи се отличават семките на дюлята. В семенната им обвивка се съдържат приблизително 20% слузно вещество, но ключово място в нея заема цианогенният гликозид амигдалин. В състава на семенната обвивка участват и полезните за чернодробното и жлъчното здраве около 15% тлъсто масло, както и незначително количество дъбилни вещества. Именно полученият чрез накисване на дюлевите семки в студена вода слузен разтвор се прилага с лечебна цел в случаи на остри дихателни възпаления, както и такива на стомашно-чревния тракт. Действително слузното вещество, присъщо за дюлевата отвара, притежава доказано противовъзпалително и облекчаващо симптомите на вече проявило се дихателно или чревно възпаление действие. Ето защо възпалените лигавици на нашите дихателни пътища и раздразнен чревен тракт биха изпитали силно облекчение и благодарност, ако предприемем активна офанзива, включваща доказаното мощно действие на дюлята.
Изключително богато изобилие от кулинарни идеи и предложения щедро ни предоставя слънчевият плод. Ароматният дюлев чай, освежаващият компот от дюли или сладостният дюлев пестил, старателно заимствани от непреходните с вкуса и полезността си рецепти на нашите баби, прекрасно обогатяват есенно-зимната ни трапеза и закрилнически ни предпазват от коварни зимни простуди и настинки. Е, уверихте ли се, че си заслужава да се престрашите и, минавайки покрай пременено в есенни краски дюлево дърво, да си откъснете от природния дар и смело да се отървете от дихателния или чревен товар!
• Правилният избор на съхранил максимално количество здравни ползи плод се изразява в подбирането на дюля с гладка ненаранена повърхност и осезаема на допир твърдост
• Дюлята е особено привлекателна и с незначителното си калорийно съдържание, концентрацията на фибри, високия процент вода (84 мл. в 100 гр. плод) и ниския гликемичен индекс (35 за 100 гр. плод)
• Съхранявани на хладно и тъмно място, периодът на пълноценна използваемост на дюлите достига до края на зимния период
• Семената на плода намират приложение и в случай на кожно изгаряне, както и за съживяване на изгубила своята еластичност и жизненост кожа
Сподели това съдържание
search
close