Боровинката - дар от природата

Публикувано 2016-04-09 18:24:39
Категории Новини

Боровинката - дар от природата

Боровинката е плод оказващ много и разнообразни ползи за здравето. Оказва голяма помощ при проблеми с храносмилането и язви. Освен това боровинката има антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са ефективни при заболявания като диабет, рак, проблеми с черния дроб и проблеми с бъбреците. Полезните свойства на дребния лилавия плод не спират до тук, той оказва благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система, пази здравето на очите и поддържа остротата на зрението, също така подсилва имунната система.

Полезните свойства на боровинката се дължат на богатото й  съдържание на витамини, минерали и алкалоиди. Плодът изобилства от  витамин А, витамин Ц, витамин Б1, витамин Б2, витамин Е, витамин К. Минералите съдържащи се в нея са – мед, хром, манган, цинк и желязо.  Боровинката е богат източник на алколоиди и някои фенолни компоненти като кверцетин, антоцианини, танини, пектин и катехини.

Повечето части на боровинковия  храст и най-вече листата и узрелите плодове се използват за извличане  на билкови лекарства. Има много изследвания относно полезността на боровинковия екстракт при лечението на редица заболявания, някои от които ще разгледаме по надолу.

Антиоксидантна защита:
Антиоксидантната мощност на боровинката я прави универсален здравен помощник. В плода се съдържат химически компоненти – антоцианозиди. Тези полезни водоразтворими химикали притежават радикало-улавящи качества, тоест улавят свободните радикали получени при обмяната на веществата и неутрализират ефекта им. Това защитно действие предотвратява появата на много проблеми, причинени вследствие на оксидативен стрес.

Диабет:
Ефективността на боровинката за предотвратяване и лечение на диабет е позната от доста далечни времена и е потвърдена от много нови научни изследвания. Растението помага при регулирането на нивата на кръвна захар в организма, благодарение на антоцианините, които съдържа. Проучвания проведени в наши дни показват, че приема на екстракт от боровинка като хранителна добавка помага за подобряване на състоянието при хипергликемия и инсулинова чувствителност при хора, страдащи от диабет тип 2.

Защита на черния дроб:
Боровинката оказва защитен ефект върху черния дроб, благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти. Научни изследвания показват инхибиторната и радикална активност на екстракта. Той повишава нивото на полезния глутатион и витамин Ц в организма и намалява концентрацията на азотен оксид в тъканите на черния дроб.

Превенция срещу рак:
Установено е, че екстракта от боровинка е ефективен срещу развитието на различни ракови заболявания, включително рак на дебелото черво, рак на гърдата и левкемия. Сравнително изследване, проведено върху различни плодове е установило, че боровинката е най-мощния инхибитор на ракови клетки. Това се дължи на присъствието на фенолни съединения и делфинидин гликозоиди в боровинката, които предотвратяват разпространението на злокачествени клетки.

Предпазва от заболявания на очите:
Боровинките са много полезни за поддържане на здравето на очите. Освен традиционната употреба на плода, научни изследвания препоръчват като по ефективен приема на екстракт за предотвратяване на свързани  с възрастта очни нарушения, катаракта или нощна слепота. Мощните радикали в боровинката помагат за възстановяването на хомеостазата на роговицата и лимбалните епителни клетки. Екстрактът от боровинка, също така стимулира производството на родопсин пигмент, който помага на окото да се адаптира към леки промени.

Защита от бъбречна недостатъчност:
Друг невероятен ефект на боровинката е, че защитава бъбреците от увреждания. Научните изследвания показват, че екстракта от боровинка помага за намаляване на критични фактори като нива на креатинин, кръвна урея и азотен оксид. Това действие отново се преписва на антиоксидантите в състава на боровинката, които увеличават абсорбацията на кислород в тъканите на бъбреците и ги предпазват от окислително увреждане.

Защита на сърдечносъдовата система:
Боровинката подобрява нивата на холестерол в кръвта като понижава лошия холестерол и увеличава добрия. Научни изследвания потвърждават, че екстракта от боровинка има положителен ефект върху кръвното налягане, и се отразява заздравяващо на кръвоносната система. Помага за предотвратяване на много сърдечносъдови заболявания като атеросклероза.

Обобщено за ползите от боровинката:
Боровинката е плод, който е считан за важно и ценно растение, заради множеството си полезни свойства. Тя помага за укрепване на капилярите, стимулира кръвообръщението и предпазва от заболявания като разширени вени и хемороиди. Боровинковия екстракт е ефективен срещу стомашни язви, насърчава производството на полезни стомашни сокове и успокоява менструалните спазми. Противовъзпалителните свойства на боровинката помагат при лечение на тромбоза и ангина. Включването на боровинки или екстракт от боровинка като хранителна добавка към менюто ви, значително ще подобри диетата ви и ще донесе много здравни позитиви.
 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение