Биотин – за здрави коса, кожа и нокти

Публикувано 2015-07-30 18:16:34
Категории Здраве за всички

Биотин – за здрави коса, кожа и нокти

Биотинът е един от най-често срещаните витамини в природата. Биотинът или Витамин B7 играе много важна роля в човешкия организъм като се включва в синтеза на мастните киселини, преобразува фолиевата киселина във форма, която лесно се усвоява от тялото, а също така спомага за образуването на глюкозата.

 

История на Биотина

 

Откриването на Биотин има подобна история с тази на много други витамини – случайност. През 1916г. Биотин бива открит в организма на човек, който бил с хранителни натравяне, следствие на прекомерна употреба на яйчни белтъци. След този случай, Биотин става изключително интересен за учените и до 1935г. бива подлаган на редица изследвания, за да може днес да се наслаждаваме на полезните свойства на този изключителен витамин.

 

Къде се среща най-често Биотин?

Хранителните източници на Биотин са многобройни и разнообразни. Най-големи количества може да бъдат намерени в тъканите на бъбреците и черния дроб, но има съществуват още много източници на Биотин, например яйца, осес, банани, соя, бирена мая, ядки, мляко и пшеница. Природните бактерии, живеещи в тънките черва също произвеждат малки количества Биотин, за това е добре да увеличите приема на Биотин по време на терапия с антибиотици.

 

Какви са ползите от приема на Биотин?

 

Въпреки, че Биотин се произвежда от чревните бактерии и е доста широко разпространен витамин, приемът му като хранителна добавка е почти задължителен. Той носи редица ползи за здравето на косата, кожата и ноктите, което го прави изключително важен витамин. Биотин се използва при лечение на дерматит, което е често срещано заболяване на кожата, причиняващо сърбежи и лющене на кожата. Смята се, че ранното побеляване на косата се дължи на дефицит на Биотин.

 

Биотин влияе благоприятно на ноктите, като не им позволява да се разслояват и чупят. Той подобрява структурата им и подобрява здравината.

 

Биотин е най-важният витамин, когато става дума за здрава и красива кожа. Той е в основата на кожното здраве и недостигът му може да доведе до различни видове кожни болести. Редовната му употреба може да има положителен ефект при борбата с бръчките.

 

Как да разберем, че страдаме от недостиг на Биотин?

 

Дефицитът на Биотин е рядко срещан проблем сред хората, тъй като той е доста разпространен витамин и се набавя лесно. Недостигът на Биотин се наблюдава при хора, консумиращи прекомерни количества яйчен белтък или при хора, страдащи от чревни отравяния. Диабетиците са изложени на риск от недостиг на Биотин, защото при тях се среща проблема с абсорбиращите ензими в червата.  Основните симптоми при недостиг на Биотин са чупливи нокти, мускулни болки, гадене, умора, косопад, анемия и суха кожа.

 

Каква е оптималната дневна доза Биотин?

Оптимална дневна доза Биотин не е установена, но учените са категорични, че адекватната доза се определя от възрастта . При деца и юноши , дневната доза е 25мкг, за възрастни стига до 35мкг/ден.

 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение