8-те най-груби грешки при сбогуване с излишните килограми

Публикувано 2014-06-16 14:57:20
Категории Диети и Отслабване

8-те най-груби грешки при сбогуване с излишните килограми
Загубата на тегло е като омагьосан кръг за много хора, в който те полагат огромни усилия да се сбогуват с излишните килограми за конкретен период от време, след което в крайна сметка се оказват на същото място, а често и с няколко допълнителни килца отгоре. Това може да доведе до сериозна демотивация и обезсърчение – но ако продължите да работите върху загубата на телесно тегло, със сигурност ще достигнете до жадувания успех. Много хора се отказват на твърде ранен етап от играта, поради различни причини. Има няколко наистина сериозни грешки, които хората допускат, докато планират да отслабнат, и ние ви представяме петте най-ключови от тях тук:
 
1. Безпаметно посягане към ‘леки’ закуски
Ако не бъдете внимателни относно това, което слагате в устата си, то е твърде вероятно да прекалите с калориите и буквално да им загубите бройката. Всеки път, когато се храните, се старайте да вместите всеки елемент от менюто си в една чиния, така че да имате ясен поглед върху количеството, което възнамерявате да изядете. Седнете на масата и изключете телевизора, за да избегнете разсейващите фактори, които също допринасят за преяждане и напълняване. Телевизията единствено може да отвлече вниманието и да отведе ума ви на друго място, тогава когато е необходимо те да бъдат съсредоточени върху процеса на хранене.
 
2. Имате нереалистични очаквания
Много хора очакват да се сбогуват със значителен процент от излишните си килограми, докато са на диета, и са повече от разочаровани, когато стъпят на кантара след една-две седмици. Ако се надявате да загубите 10 килограма само след няколко седмици, то вие сте на грешен път. Здравословното отслабване се състои в стопяването на половин-един килограм на седмица. Ако топите повече от това, то най-вероятно ще се разделяте и с мускулна маса и ценна за организма вода. Ако губите твърде много телесно тегло за прекалено кратки срокове, съществува голяма вероятност скоро да си го върнете обратно, а попаднете ли веднъж в такава ситуация, е възможно да почувствате, че всичко е изгубено – и след това просто да продължите със старите си хранителни навици и дори да натрупате още килограми.
 
3. Пропускате хранения
Вярно е, че успешното отслабване включва приема на по-малко калории, но категорично е по-добре да имате няколко малки хранения за деня, вместо да прескочите някои от тях изцяло. Чрез редовно хранене вие ще поддържате метаболизма си във форма (а метаболизмът е вашата изгаряща мазнините пещ, нали?). Пропускането на закуската е една от най-грубите грешки, които можете да допуснете, защото това е храна, с която изключвате нощния режим и помагате на метаболизма да се задвижи за целия предстоящ ден. Ако пропускате закуската, вие ще се чувствате мудни и бавни, а това със сигурност няма да ви помогне в борбата с излишните килограми. Прескачането на хранене може да ви накара да се чувствате още по-гладни, което означава, че е по-вероятно да се поддадете на изкушението и да приемете много повече калории от допустимите, просто защото сте освирепели от глад.
 
4. Не съумявате да регулирате приема на калории
Докато губите излишни килограми чрез нискокалоричен хранителен режим, вашият прием на калории също трябва да бъде коригиран. С цел да губите по половин килограм на седмица, ще е необходимо да разполагате с калориен тотал от 3000 калории – или средно по 500 на ден. Така, както телесното ви тегло намалява, така настъпва спад и в количеството необходими калории. Водете си дневник на вашия калориен прием или използвайте апликация на смартфона си, която да ви улеснява в следенето на ежедневно приеманите калории. Това ще ви даде точна представа за количеството калории, които вече сте поели, и за оставащите в допустимата рамка за деня. Друг ключов елемент от този подход е, че при прибавяне и на физически упражнения, вашият калориен дефицит значително нараства – но е важно да се избегне желанието да го наваксате чрез консумиране на повече храна след края на тренировката.
 
5. Надценявате калориите, изгорени с физически упражнения
Ако тренирате на уред във фитнес залата, на дисплея му обикновено ще бъдат отчитани около 30% повече калории, отколкото реално сте изгорили. Не разчитайте на изгорените според дисплея калории, а вместо това си поставете за цел да изпълнявате определен тип упражнения в продължение на 30-45 минути всеки път, за да горите допълнителни калории. Ако можете да спортувате най-малко четири пъти в седмицата, вие трябва да забележите разликата само след няколко кратки седмици. Ако усетите, че ви доскучава, правейки един вид упражнения, опитайте нещо ново или посещавайте фитнес залата с приятел или компания, и се възползвайте от ‘партньорския натиск’, за да бъде тренировката наистина яка.
 
6. Не включвате напитките в общата сметка от калории
Ако пиете сок, алкохол, газирана или някаква друга подсладена напитка, вие се сдобивате с много ненужни калории. Най-добрата напитка, която можете да консумирате, е вода и нищо повече. Водата е всичко, от което тялото ви се нуждае, за да бъде хидратирано и здраво, и всеки от нас трябва да изпива поне 6-8 чаши на ден.
 
7. Не спирате да се вторачвате в кантара
Кантарът в банята не е ваш приятел и когато се обсебите от неговите индикации това може да бъде изключително нездравословно за вас. Спрете да разчитате на кантара, а вместо това се доверете на това как се чувствате и изглеждате в дрехите си. Вашето тегло може да варира в рамките на деня поради редица причини, поради което скалата на кантара не е точно и коректно отражение на актуалните ви килограми. Когато започнете да губите мазнини, дрехите ще ви стоят по-свободно, а вие ще се чувствате по-леки и значително по-добре. А ще виждате разликата и в огледалото.
 
8. Позволявате и най-малката трудност да провали диетата ви
Решили сте, че искате да загубите част от телесното си тегло, и сте работили наистина упорито. Един ден обаче идва приятел на гости, носейки изкусителен чийзкейк като допълнение към кафето. Той няма представа, че сте на диета, а и вие не споменавате и дума по въпроса, и лакомо изяждате парчето торта. Това не е престъпление, защото все пак всички сме хора, но е наложително да се върнете обратно към режима си възможно най-скоро, за да оптимизирате резултата от усилията си да отслабнете. Ако позволите на едно малко ‘подхлъзване’ да спре напредъка ви, то тогава вероятно ще се озовете в ситуация, в която ядете повече ‘забранени’ неща, консумирате по-големи порции и т.н. – и тогава в крайна сметка ще си получите излишните килограми обратно, а понякога и ‘с лихва’. Старите навици умират трудно, но упоритите усилия съдействат за тяхното окончателно елиминиране!
search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение