5-хидрокситриптофан – ползи и начин на употреба

Публикувано 2016-02-21 13:13:06
Категории Здраве за всички

5-хидрокситриптофан – ползи и начин на употреба

5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ), познат още като окситриптан, се извлича от семената на дървесен храст в Западна Африка, наречен Griffonia simplicifolia. 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) е естествено срещана в човешкото тяло аминокиселина, която е предшественик и метаболитен междинен продукт в биосинтеза на невротранспитерите серотонин и мелатонин от триптофан. 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) се превръща в серотонин с помощта на витамин B6. Това се случва в нервните тъкани и черния дроб. 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) преминава кръвно-мозъчната бариера и съдейства за производството на серотонин.

 

 

Какви са ползите от употребата на 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) ?

 

5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) има изключително широк спектър на действие в нашето ежедневие. Той се използва при проблеми със затлъстяването, ПМС, мигрена, депресия, тревожност, безсъние и пристрастяване. Тъй като 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) увеличава производството на серотонин, общото благосъстояние се подобрява значително и се чувстваме по-добре и по-жизнени. Ниските нива на серотонин водят до редица проблеми като проблеми със затлъстяването, ПМС, мигрена, депресия, тревожност, безсъние и пристрастяване. Серотонинът също така играе важна роля при контролирането на гняв, агресия, телесна температура, настроение, сън, сексуалност, апетит и метаболизъм.

 

Смята се, че забързаното ежедневие и лошите хранителни навици, които повечето от нас имат, понижават нивата на серотонин в организма. Известно е, че агресията, нетърпението, тревожността и силното притеснение принуждават тялото да се освободи от серотонина, след което депата остават празни и се получава недостиг на серотонин. Проблемът с попълването на липсите на серотонин идва от там, че храните са изключително бедни на Л-Триптофан, за това препоръчваме допълнителен прием на 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) като добавка към храната.

 

Една от малко известните ползи при употребата на 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) е, че той има свойството да намалява глада за въглехидрати, което е голяма предпоставка за понижаване на килограмите.Смята се, че при понижаване на серотонина, тялото изпитва глад за въглехидрати, които да подпомогнат производството му, но това от своя страна би натежало в една диета за регулиране на теглото. Добавянето на 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) към диетата може да спре жаждата за въглехидрати, както и да осигури контрол над всички други процеси, отговорни за производството на серотонин в тялото.

 

 

Помощ при депресия и тревожност – някои изследвания показват, че при депресивни състояние и тревожност, тялото се стресира и започва да складира мазнини, а от там настъпват и проблеми със съня. 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) има свойството да действа като антидепресант, тъй като повишава нивата на серотонин по естествен начин, който от своя страна е отговорен за доброто настроение.

 

 

Дозировка и начин на употреба:

 

Обичайната доза е от порядъка на 50 – 100мг. Препоръчваме да приемате 100мг. 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) , 30 мин. преди лягане, за да подобрите благосъстоянието си и съня.  Като най-добър вариант, препоръчваме приема на 5-хидрокситриптофан ( 5-HTP ) с удължено освобождаване.

 

 

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение