14 причини да се влюбите в хрупането на краставици
Публикувано 2014-03-19 13:47:51
Категории Здраве за всички
Краставицата заема четвърто място в класацията за най-отглеждани зеленчуци в света и е посочвана като една от най-подходящите храни за поддържане на добро общо здраве. Неслучайно намира заслужено място в категорията на т.нар. супер-храни! Изберете си свежи, тъмнозелени краставици и категорично ги пуснете във Вашата пазарска количка. Честито на печелившите! Вие току-що закупихте огромна доза здраве, доставена директно от Природата!
Краставицата рехидратира тялото
Ако графикът Ви е твърде натоварен, за да приемате достатъчно количество вода, хапвайте от полезния зеленчук, защото 90% от неговото съдържание представляват вода. Това Ваше решение успешно ще компенсира водните загуби.
Краставицата охлажда организма отвътре и отвън
Похапването на свежия зеленчук осигурява облекчение на дискомфорта, свързан с киселини в стомаха. Нанасянето на резенчета краставица върху кожата пък носи успокоение в случай на слънчево изгаряне.
Краставицата елиминира токсините и вредното им въздействие
Завидното количество вода, съдържащо се в краставицата, действа като своеобразна ‘метла’, която измита отпадъчните продукти вън от Вашето тяло. Редовната консумация на полезния зеленчук доказано съдейства за разграждането на бъбречни камъни.
Краставицата доставя ежедневната доза витамини
В нейния състав са налични повечето от витамините, от които тялото изпитва ежедневна необходимост. Витамините А, В и С подсилват имунната Ви система и Ви карат да сияете от енергичност и тонус. Подсилете полезното въздействие на краставицата, като я включите в прясно изцеден сок от спанак и моркови. Не забравяйте да оставите краставицата небелена, защото в кората й се съдържа завидно количество витамин С, което се равнява на около 12% от препоръчителния дневен прием.
Краставицата доставя полезни за кожата минерали
Краставицата притежава високо съдържание на калий, магнезий и силиций. Ето защо терапията при минерални извори изобилства от природни добавки, базирани на краставични съставки.
Краставицата съдейства за правилно храносмилане и успешна загуба на излишните килограми
Поради високото съдържание на вода и ниска калорийна стойност, краставиците са идеален хранителен източник за хора, целящи редуциране на теглото. Смело използвайте този зеленчук в приготвянето на супи и салати. Ако този вариант не Ви е по вкуса, можете да нарежете хрупкави краставични пръчици, които да натопите в кисело мляко с ниска масленост. Самото дъвчене на краставица осигурява отлична тренировка за челюстите Ви, а съдържащите се в нея са чудесни за храносмилането. Ежедневната консумация на този зелен приятел на здравето може да осигури значително облекчение при хроничен запек.
Краставицата освежава очите
Поставянето на охладени резени краставица върху подпухналите очи е превърнал се в нарицателно метод за разкрасяване, нали? Но той действително е способен да намали торбичките под очите и тяхната подпухналост, благодарение на противовъзпалителните свойства на този зеленчук.
Свойствата на краставицата се използват в превенцията срещу ракови заболявания
Известно е, че краставицата съдържа секоизоларицирезинол (secoisolariciresinol) , ларицирезинол (lariciresinol) и пинорезинол (pinoresinol). Тези три лигнани са силно свързани с намаляването риска от поява на няколко вида рак, включително на яйчниците, на гърдата, на матката и рак на простатата.
Краставицата се използва за лечение на диабет, намаляване на холестерола и контролиране на кръвното налягане
Сокът от краставица съдържа хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за >производството на инсулин, което е от съществена полза за пациенти с диабет. Учените са установили, че конкретни съединения – стероли, съдържащи се в краставицата, са способни да намалят нивото на холестерола. Този уникален зеленчук е богат на фибри, калий и магнезий. Тези хранителни вещества работят ефективно за регулиране на кръвното налягане. Ето защо редовната консумация на краставици се препоръчва както при лечение на високо кръвно налягане, така и на ниско.
Хапването на краставица освежава дъха и устата
Сокът от краставица освежава и лекува болни венци. Вземете парченце краставица и го притиснете с езика към горната част на устната си кухина за половин минута. През това време фитохимикалите ще отстранят бактериите, отговорни за пораждането на неприятен дъх.
Краставицата заздравява и заглажда косата и ноктите
Със своите уникални свойства силициевият диоксид, съдържащ се в краставицата, прави косата и ноктите блестящи и здрави. Сярата и силициевият диоксид стимулират растежа на косата.
Консумацията на краставици поддържа здравето на ставите, облекчава болките, свързани с артрит и подагра
Тъй като краставицата е отличен източник на силициев диоксид, тя успешно съдейства за поддържане здравината на костите чрез укрепване на съединителната тъкан. Миксирана със сок от моркови, краставицата е способна да облекчи артритни болки и подагра, като редуцира нивата на пикочната киселина.
Похапването на краставица облекчава симптомите на махмурлук
С цел да се избегнат сутрешното главоболие и махмурлук препоръчваме да се хапнат няколко парчета краставица преди лягане. Тя съдържа достатъчно количество витамин В, захар и електролити, за да попълни породените от махмурлука и главоболието липси на основни хранителни вещества.
Краставицата поддържа бъбреците във форма
Уникалният зеленчук понижава нивата на пикочната киселина в тялото, като с това благоприятства нормалното състояние и функция на бъбреците.
Сподели това съдържание
search
close