10 Супер храни за Супер здраве!

Публикувано 2014-03-02 19:05:15
Категории Здраве за всички

10 Супер храни за Супер здраве!
Живей по-качествено, по-дълго и с повече сила, като включиш тези супер храни в менюто на своята диета! Актуални изследвания в областта на храненето, както и резултатите от допитване, насочено към възрастовата група на хора над 80 години, категорично достигат до заключението, че с какво (и как) се храним има огромно влияние върху качеството и продължителността на нашия живот. Така че, ако имаш намерение да бъдеш част от играта и да продължаваш с блестящото вдигане на тежести в златния период от своя живот, помисли над включването на тези 10 здравословни храни в своята ежедневна диета.
Не е изненадващо, че започваме златния списък на здравословните храни с рибата, нали? Освен, че е богата на протеини и други хранителни вещества, като например селен и витамин D, рибата съдържа Омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че редуцират риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и редица други здравословни проблеми. Скорошно изследване на Хавайския университет установи, че хората, които са се хранили предимно с печена или варена риба, са намалили риска от фатален край поради сърдечно заболяване с 23% в сравнение с тези, които почти не консумират риба.
Знаеше ли, че дори яркият цвят на храната може да има решаващо значение за твоето здраве? Е, по отношение на зеленчуците именно цветът притежава ключова роля в грижата за него! Приемът на богато разнообразие от зеленчуци в червена, жълта и оранжева цветова гама е прекрасен начин да подсигуриш на своя организъм здравословен микс от нутриенти, а много експерти в областта на храненето вярват, че конкретно червените зеленчуци са способни да повишат твоето добро състояние и дълголетие. На водещи позиции в тази категория се нареждат червеното зеле, червените чушки и цвеклото.
А сега са наред бананите! Тези жълти приятели са един от най-добрите източници на калий за човешкия организъм – незаменим минерал в поддържането на нормално кръвно налягане и сърдечна функция. Среден по размер банан съдържа приблизително 450 мг калий и само 1 мг натрий, което го превръща в перфектния плод за борба с високото кръвно налягане и защита от атеросклероза. Освен че съдейства за регулиране на кръвното налягане, калият предотвратява отслабването и износването на човешките кости. Наличният в бананите калий неутрализира високата концентрация на натрий, характерна за диетичния режим на хранене, като по този начин осигурява запазването на необходимото количество калций в човешкото тяло.
Когато става въпрос за храни, полезни за сърдечното здраве, авокадото заслужено заема призова позиция! Установено е, че консумацията именно на този плод понижава нивата на ‘лошия’ (LDL) холестерол, като успоредно с това покачва тези на ‘добрия’ (HDL). Похапването на авокадо подпомага организма в процеса на абсорбиране на полезните за сърцето витамини ликопен и бета каротин.
Според базата данни на USDA (Департаментът за селско стопанство на САЩ) броколите съдържат повече витамин С от портокала и същото количество калций, каквото има в чаша прясно мляко. Броколи със среден размер притежават три пъти повече фибри отколкото има във филия пшеничен хляб. Броколите се оказват и един от най-богатите източници на витамин А сред зеленчуците. Сякаш, за да затвърди позициите си на верен съюзник на човешкото здраве, броколито насочва вниманието ни към факта, че съдържа мощни антиканцерогенни агенти като глюкорафанин, бета каротин, селен и други хранителни вещества. Прибавяйки броколи към своето меню, всеки любител на здравословния начин на живот си осигурява изумителна натурална протекция срещу редица видове ракови заболявания – на гърдата, простатата, на белите дробове,  дебелото черво, черния дроб и бъбреците.
Освен, че изобилстват от витамин С, доматите съдържат и 15% витамин А, 8% калий и 7% от препоръчителната допустима норма за желязо в една диета (RDA) за жените и 10% за мъжете. Хранителното вещество, присъщо за съдържанието на домата, което наистина осигурява мощен прилив на незаменими антиоксиданти, е ликопенът. Едно от последните изследвания, проведени в Университета в Харвард установи, че хората, които консумират червения зеленчук 10 пъти седмично, получават реалната възможност да намалят риска от развиване на рак на простатата с внушителните 45%! Е, бъди по-разточителен при следващото похапване на сочния и толкова полезен зеленчук! 
Дойде редът и на малките симпатични зрънца на дребните горски плодове! Да, те са опияняващо вкусни, но също така са въоръжени с подсилващи имунната система антиоксиданти, които ефективно отблъскват животозастрашаващи болести. Изследване от 2012 г. установи, че ако поне веднъж седмично се хапват боровинки или два пъти – ягоди, рискът от проблеми с познавателните способности, характерни за процеса на стареене, може да бъде значително смекчен.
Време е да обърнем внимание и на зехтина! С високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти, зехтинът е задължителен хранителен компонент от твоята диета. Множество научни изследвания доказват, че това магическо маслиново олио предоставя защита от сърдечно-съдови заболявания чрез способността си да понижава нивата на ‘лошия’ холестерол, като успоредно с това покачва тези на ‘добрия’. Научният опит по този въпрос припомня, че зехтинът участва и в превенцията от ракови заболявания, както и в грижата за нормална мозъчна функция.
Може и да не ти допада начина, по който влияе на свежестта на дъха ти, но включването на чесън в твоя хранителен режим и здравословните ползи от това, буквално изпаряват всяка следа от евентуален дискомфорт. Чесънът съдейства за правилното разреждане на кръвта, което съдейства за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми и заболявания като сърдечна недостатъчност и сърдечен удар. Консумацията на чесън подобрява усвояването на минералите желязо и цинк. Съвременни изследвания откриха наличието на фитохимикали в клетките на чесъна, които са способни да блокират развитието на канцерогенни агенти и химикали в човешкия организъм.
С всяко следващо изследване се доказват категоричните ползи от умереното консумиране на червено вино. Редуцирането на опасността от поява и развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително занижаването на риска от инфаркт, са сред уникалните способности на течността с цвят на рубин. Тези изключителни здравословни ползи се обясняват с полифенолното съединение ресвератрол, намерено в ципата на червеното грозде. Ресвератролът е способен да блокира процеса на натрупване на мастна тъкан и да намали инсулиновата резистентност, с което се понижава рискът от диабет. Но преди настървено да се нахвърлите към бутилката с цел нейното ‘полезно’ пресушаване, имайте предвид, че тази супер храна (напитка) трябва да се консумира умерено – не повече от две чаши на ден за мъжете и една за дамите!
search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение