Омега 3

Публикувано 2019-07-07 17:35:13
Категории Диети и Отслабване , Здраве за всички , Новини

Омега 3

Омега-3 мастните киселини – мощните съюзници в борбата за здраво сърце и силен имунитет!

Какво са омега-3 мастните киселини и откъде можем да си ги набавим?

Омега -3 мастните киселини са полинаситени мастни киселини, широкоразпространени в природата. Омега-3 са важна част от липидния метаболизъм на животните и играят важна роля в човешката физиология.

Омега-3 са класифицирани като есенциални мастни киселини, което означава, че организмът ни не е в състояние да ги произвежда сам. Те обаче са от изключително значение за процесите в организма, така че наша задача е да осигурим омега-3 мастни киселини на тялото си от всички познати източници. В последните години множество изследвания разкриват неподозирани досега ползи от приема на омега-3 мастни киселини. При нормалното наличие на омега-3 в огранизма настъпва производството на хормоноподобни вещества, активно влияещи за нормалната функция на повечето системи в човешкото тяло. Това са така наречените айказаноиди, отговорни за контрола на възпалителните процеси в човешкото тяло.

Много малко са елементите, които организмът не може да синтезира сам, но които са жизненонеобходими за него. Омега-3 мастните киселини са пример за това. За щастие обаче е възможно да си набавим омега-3 от източници извън тялото. Омега-3 мастните киселини се намират в няколко храни. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са рибата и рибеното масло. Обикновено маслото се извлича от риби като сьомга, херинга, скумрия, сардина, пастърва. Същите тези риби съдържат и най-голямо количество омега-3 мастни киселини. Някои видове месо, например телешкото, също съдържат омега-3. Тези толкова незаменими за човещото здраве омега-3 мастни киселини се откриват още в орехите и пеканите. Други храни, от които можем да си набавим известно количество омега-3 мастни киселини, са орехово масло, ленено семе, тиква, яйца, боб, водорасли. Консумацията на изброените видове риби и рибеното масло, получено от тях, е най-сигурният начин да добавим омега-3 към менюто си. Все пак обаче е важно да се отбележи, че консумацията на тези продукти трябва да е честа и редовна. Много хора обаче не обичат да приемат толкова сериозно количество риба. Ако и Вие сте сред тези хора – съществува много по-лесен и удобен начин да осигурите на тялото си омега 3 мастни киселини. И това разбира се са хранителните добавки. Нашите продукти са създадени по такъв начин, че без усилие да си набавите необходимото количество омега-3 мастни киселини!

Омега 3 - 1
Омега 3 - Ползи

Какви са ползите от омега-3 мастните киселини?

Едно от основните проявления при приема на омега-3 мастни киселини е повишаване на нивото на имунитета. Установено е, че омега-3 притежават ключова роля в протичането на редица биохимични процеси, сред които особено важен е химичният синтез на айкозаноидите. Това са специфични молекули, пряко отговорни за нормалното протичане на междуклетъчната комуникация. Мрежата на тяхното разположение обхваща предимното областите на имунната и нервната системи.

Омега-3 мастните киселини осигуряват ефективен контрол върху хормоналните нива в човешкия организъм. Една от основните функци на омега-3 мастните киселини е да регулират нивата на триглицеридите, като по този начин се гарантира предпазване на сърдечно-съдовата система от сериозни здравословни проблеми. Омега-3 мастните киселини имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да регулират кръвното налягане. Това прави от омега-3 мощни съюзници в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система и превенцията на заболяванията, свързани с нея.

За активно спортуващите, а и за начинаещите в интензивната физическа дейност, се препоръчва сериозен прием на омега-3. Тези мастни киселини спомагат за поддържане на релефно тяло, освен това са способни да редуцират излишните и нежеланите мазнини в коремната област. Омега-3 мастните киселини повишават издръжливостта на трениращия, а заедно с това той приема по-големи количества кислород, което води до по-осезаемо горене на калории. В същото време омега-3 влияят положително и върху балансираното покачване на мускулна маса. След редовен прием осезаемо се наблюдават изменения в нивата на подкожни мазнини, както и в количеството чиста мускулна маса в тялото на спортуващия. За тази цел обаче е необходимо да се приема наистина голямо количество риба. Или просто да се открие правилната хранителна добавка.

Приемът на омега-3 мастни киселини влияе сериозно върху възпалителните процеси в тялото – успокояват ги при наличието им или просто ги предотвратяват. Трудно е да се изброят всички съществени роли на омега-3 в човешкия организъм. Все пак ето някои от най-важните предимства от приема на омега-3 мастните киселини:

  • - подпомага се нормалната дейност на сърцето
  • - улеснява се регулирането на нивата на холестерола в организма
  • - подпомага се имунната система
  • - редуцира се възможността от поява и развитие на възпалителни процеси в човешкото тяло
  • - редуцира се риска от образуването на съсиреци, с което се предотвратяват сърдечни уреди
  • - поддържа се здравината на клетъчните мембрани
  • - облекчават се симптомите на депресия

Приемът на омега-3 може да донесе на тялото ни незаменими ползи. Изследванията продължават и днес, затова е възможно съвсем скоро да се окаже, че те помагат и за още много важни процеси в човешкото тяло. Бъдете отговорни към здравето си и приемайте достатъчно омега-3 мастни киселини – чрез храната или чрез нашите продукти.

Омега 3 - 2
Омега 3 - Вземете от нас!

Как да разберем дали се нуждаем от хранителна добавка с омега-3 и как да открием най-подходящата такава?

Ако не приемате риба повече от 4-5 пъти седмично и не следите точното количество омега-3, което приемате, то вероятно Вие, подобно на голям процент от хората, страдате от недостиг. Обикновено е трудно да се разпознае недостигът на омега-3 мастни киселини. В повечето случаи той е придружен от недостиг и на омега-6 мастни киселини, които влияят по различен начин на нашето тяло, но са също толкова важни за нашето здраве. Много хора се тревожат да приемат по-мазни храни, страхувайки се от покачване на теглото. Те обаче не знаят, че така се лишават и от полезните омега-3 мазнини, което води до дефицити. Помислете дали приемате достатъчно храни, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, ако забележите, че страдате от прекомерна умора, суха кожа, проблеми с кръвното налягане или болки в ставите.

Както вече стана ясно, съвсем не е толкова лесно да се осигури оптималното количество за тялото омега-3. Трудно е да се балансира хранителният режим по такъв начин, че да ни доставя всички необходими макро и микроелементи, включително омега-3. С особено внимание трябва да се подходи към малкото елементи, които тялото не синтезира, сред които са и омега-3. Затова е важно да се избере качествена хранителна добавка. На пазара могат да се открият различни видове хранителни добавки. Те се различават една от друга по произхода на омега-3 мастните киселини, степента на пречистване, както и наличието на други полезни вещества в тях. По-нискокачествените хранителни добавки с омега-3 предполагат прием на повече от 3-4 дражета на ден и реално не са съвсем икономични.

Препоръчителният дневен прием е между 500 мг и 4 гр. Оптималната доза за всеки индивид варира в зависимост от възрастта, теглото и физическата активност на човек. Ако сте решили да приемате по-високи дози, или не можете да определите необходимото за Вас количество – консултирайте се с лекар.

Омега 3 - 3
Омега 3 - Разгледайте при нас !

Омега-3 мастните киселини са изключително ценни за здравето. За да се справите с набавянето на необходимото количество от тях всеки ден – доверете се на нашите продукти. Те са разработени по прецизни и иновативни технологии, като така ние Ви гарантираме качество и чудесни резултати от приема на омега-3 мастни киселини!

Какво са омега-3 мастните киселини и откъде можем да си ги набавим?

Какви са ползите от омега-3 мастните киселини?

Как да разберем дали се нуждаем от хранителна добавка с омега-3 и как да открием най-подходящата такава?

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение