Витамин Ц

Публикувано 2019-07-10 17:36:42
Категории Диети и Отслабване , Здраве за всички , Хранене

Витамин Ц

Витамин Ц – кралят на витамините и господарят на нашето здраве!

Какво прави витамин Ц за здравето ни и на какво се дължи неговата популярност?

Витамин Ц вероятно е най-популярният витамин. Витамин Ц е първата „спешна помощ“, към която посягаме при първи признаци на грип и настинка. Дори и рядко да се замисляме дали приемаме достатъчно от другите важни витамини, много често преди началото на студените месеци решаваме да вземаме допълнително витамин Ц, с цел да се предпазим от коварните простудни заболявания. Но какво още може незаменимият витамин Ц?

Витамин Ц е известен още като аскорбинова киселина. Той неслучайно е толкова популярен сред хората. Изключително важен е за много функции в човешкото тяло. Но това, което прави витамин Ц толкова популярен е, че въпреки че е жизненоважен за нашия организъм, той не може да го синтезира сам. Затова и всеки от нас е чувал за витамин Ц. Просто неговата роля в нашия организъм е толкова важна, че е необходимо да следим стриктно дали получаваме необходимото количество витамин Ц.

На първо място трябва да споменем, че витамин Ц е един от-най мощните естествени стимулатори на човешкия имунитет! Това ключово свойство се дължи на факта, че той оптимизира дейността на белите кръвни клетки, а именно те са пряко отговорни за локализирането и обезвреждането на болестотворните вируси и бактерии. Водноразтворимият витамин Ц активно участва в окислително-редукционните процеси, ефективно обезврежда наслоените в организма токсини и успешно поддържа здравината и устойчивостта на стените на кръвоносните съдове. Витамин Ц притежава мощно антиоксидантно действие, което е основната причина той да е толкова мощен съюзник на нашия имунитет. Той освен това подпомага функцията на ензимите в човешкото тяло. Участва и в синтеза на толкова важния за кожата колаген! Едно от свойствата на витамин Ц, което го превръща в наистина незаменим съюзник в грижата за човешкото здраве, е благоприятното му въздействие върху сърдечно-съдовата система

Витамин Ц може да се прилага и директно върху кожата, като използването му локално осигурява на кожата слънчева защита, ускорява възстановяването на кожата, забързва заздравяването на рани и осигурява свеж и сияен вид на кожата.

Има няколко ефекта от този витамин, които все още се изследват от учените и очакват своето потвърждение. Много специалисти смятат, че витамин Ц е в състояние да забави естествените процеси на стареене, както и да предпази от някои видове рак. С нетърпение очакваме да получим научно потвърждение за тези предполагаеми ползи. Ако това се случи – витамин Ц ще получи още по-голяма заслужена популярност!

Витамин Ц 1
Витамин Ц - Необходимо количество

Как да си осигурим необходимото количество витамин Ц?

Разбира се не е много приятен фактът, че този витамин не се синтезира сам от организма ни. Но пък източниците на витамин Ц са толкова много, че съвсем не е трудно да си набавим необходимите дневни дози. Друг страхотен бонус е, че повечето от тези източници са здравословни, а освен това и много вкусни! Така че опитвайки се да доставим на организма си така нужния витамин Ц, ние се храним здравословно и се наслаждаваме на храната. Някои от най-добрите източници на витамин Ц са:

 • шипките – изненадващо се оказва, че в шипковите плодове се съдържат внушителните количества от това безценно вещество
 • ананас, папая, кейл, ягоди, пъпеш, касис, гуава, цитруси – тези прекрасни и вкусни плодове са първенците по съдържание на витамин Ц
 • брюкселско зеле, зелени чушки, домати, зеленолистни зеленчуци – оказва се, че консумацията на тези зеленчуци също е чудесен начин да си набавим необходимото количество витамин Ц, а освен това и да поддържаме формата си

Разбира се, в забързаното ни ежедневие далеч не е лесно да следим дали хапваме достатъчно храни, богати на витамин Ц. Стресът и честото консумиране на „бързи“ храни „на крак“ са почти сигурна гаранция, че лишаваме тялото си както от необходимия ни витамин Ц, така и от други важни витамини и минерали. И точно тук идва на помощ науката! Днес на пазара се срещат десетки видове хранителни добавки, обогатени с витамин Ц. Някои от тях са обогатени и с допълнителни вещества, които спомагат усвояването му от организма. Научно е доказано, че по-добрата абсорбация на витамин Ц се осъществява с вещества като биофлавоноиди, които могат да се приемат дори и с храната. Някои от тези хранителни съставки съдържат витамин Ц, който е с удължено освобождаване, което означава, че организмът получава аскорбиновата киселина по-балансирано.

Витамин Ц 2
Витамин Ц - Ползи

Дали ще изберем да наблегнем на вкусните плодове и зеленчуци, или ще предпочетем да приемаме по по-лесен и удобен начин необходимите дози, важно е да не лишаваме тялото си от него. Вярно е, че витамин Ц повишава нашия имунитет. Но също така е вярно и че балансираният му целогодишен прием е далеч по-ефективен от погълнатите при първи признаци на грип „ударни дози“. Така че за да се предпазите от простудни заболявания и да донесете на организма си всички ползи от приема на витамин Ц, постарайте се да го приемате редовно.

Витамин Ц 3
Витамин Ц - Недостиг

Как да разпознаем недостига на витамин Ц и възможно ли е да предозираме с него?

Интересен исторически факт е, че сериозният хроничен дефицит на витамин Ц в миналото е водил до скорбут – болестта на моряците и мореплавателите. Те не са имали достъп до пресни плодове и зеленчуци, поради което са страдали от дефицит на витамин Ц. Тази болест е смъртоносна. За щастие в днешно време ние имаме късмета да имаме лесен достъп до източници на витамин Ц. Все пак дефицитът на витамин Ц често не ни подминава. Ето кои са някои от признаците, че е възможно да страдаме от недостиг на витамин Ц:

 • трудно и бавно зарастване на рани
 • кръвотечение от носа
 • мускулни болки и болки в ставите
 • кървене на венците
 • лесна поява на синини
 • често боледуване от простудни и вирусни заболявания
 • изтъняване на косата и косопад
 • честа промяна на настроението и раздразнителност
 • суха кожа

Ако забележите някои от изброените симптоми, помислете дали приемате достатъчно количество витамин Ц с храната. Посетете лекар и открийте най-добрия метод за Вас, за да се справите с недостига. Нашите продукти са лесен и удобен начин да си набавите необходимото количество витамин Ц!

Витамин Ц е водноразтворим витамин. Това означава, че излишъкът му се изхвърля от тялото по естествен начин и е много трудно да се предозира с витамин Ц. Все пак, при продължителна свръхупотреба на витамин Ц могат да се наблюдават някои странични ефекти като гадене, повръщане, безпокойство, безсъние и др. Ако забележите някои от тези симптоми това може да е знак, че прекалявате системно с приема на витамин Ц.

Витамин Ц 4
Витамин Ц - Вземете от нас!

Витамин Ц е незаменим за човешкото тяло елемент, който влияе на десетки функции в нашето тяло. Правилният прием на витамин Ц ни гарантира силна имунна система и още множество позитиви. Погрижете се за здравето си още сега, като си осигурите оптимален прием на витамин Ц с нашите продукти!

Какво прави витамин Ц за здравето ни и на какво се дължи неговата популярност?

Как да си осигурим необходимото количество витамин Ц?

Как да разпознаем недостига на витамин Ц и възможно ли е да предозираме с него?

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение