Витамин Б комплекс

Публикувано 2020-07-09 17:36:16
Категории Грижа за сърцето , Диети и Отслабване

Витамин Б комплекс

Витамин Б комплекс – ключът към здравето и енергията!

Кои са веществата, обединени под името витамин Б комплекс?

В групата, която характеризира понятието витамини Б комплекс, са влючени голям брой водноразтворими витамини, които играят изключително важна роля в клетъчния метаболизъм. Преди всички вещества, които сега са включени в понятието витамин Б комплекс, са били смятани за един-единствен витамин, подобно на витамин Д и витамин Ц например. Равитието на науката и по-късните изследвания показват, че веществата, спадащи към групата на витамин Б комплекс, са химически различни витамини, които често съществуват заедно в една и съща храна и имат близи функции. Всъщност самите витамини често са наричани просто витамини от група Б, докато понятието витамин Б комплекс се използва за хранителните добавки, които съдържат всички витамини от тази група.

В списъка на витамините от Б комплекс в момента има номера, зад които реално не се крият витамини. От обобщеното понятие витамин Б комплекс по различни причини са отпаднали някои вещества. Пълният списък на веществата, които може да намерите в различни хранителни добавки, предлагащи витамин Б комплекс, са следните:

 • Витамин Б1 (тиамин) – тиаминът играе съществена роля в метаболизма, като помага за превръщането на хранителните вещества в енергия.
 • Витамин Б2 (рибофлавин) – подобно на други от витамините Б комплекс, той спомага за превръщането на храната в енергия и действа като антиоксидант
 • Витамин Б3 (ниацин) – един от най-важните витамини, включени в понятието витамин Б комплекс. Играе роля в метаболизма, преносът на информация между клетките и формирането на ДНК
 • Витамин Б5 (пантотенова киселина) – също спомага за превръщането на хранителните вещества в енергия, освен това участва в производството на хормоните и холестерола
 • Витамин Б6 (пиридоксин) – той участва в метаболизма на аминокиселините и производството на червени кръвни клетки
 • Витамин Б7 (биотин) – биотинът е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите и мазнините
 • Витамин Б9 (фолиева киселина) – необходим за клетъчния растеж, метаболизма на аминокиселините, образуването на червени и бели кръвни клетки и правилното клетъчно деление. Този витамин, включен в понятието витамин Б комплекс, е изключително важен при бременност
 • В12 (кобаламин) - най-популярният от всички витамини Б комплекс, той е жизненоважен за неврологичната функция, производството на ДНК и развитието на червените кръвни клетки

Витамините Б комплекс са изключително важни за здравето на човешкия организъм. Подбирайки правилните храни или хранителни добавки, съдържащи витамин Б комплекс, Вие си подарявате здраве и сила!

Витамин Б комплекс 1
Витамин Б комплекс - Ползи

Къде можем да открием всички витамини, които се съдържат в понятието витамин Б комплекс и какви ползи от тях има за здравето ни?

Макар че повечето от веществата, спадащи към обобщеното понятие витамин Б комплекс се съдържат в едни и същи храни, се оказва, че оптималният прием съвсем не е лесна задача. Веществата, които влизат в състава на понятието витамин Б комплекс, се намират лесно в някои от най-консумираните от нас храни. Различните вещества, които витамин Б комплекс включва, се намират в познати и любими храни – месо, риба, пълнозърнести култури, зеленолистни зеленчуци, мляко, яйца. Но все пак често хората се сблъскват с недостиг поне на някой от незаменимите елементи, които се обединяват по името витамин Б комплекс.

Въпреки че витамините, включени в името витамин Б комплекс, се намират в много храни, те са водоразтворими и деликатни. Много често при топлинна преработка на храните те изчезват. Тялото има ограничен капацитет за съхранение на веществата, познати ни още и като витамин Б комплекс. Изключение правят само витамин Б12 и фолиевата киселина, които се съхраняват в черния дроб. Затова е толкова лесно човек да се „сдобие“ с дефицит на тези вещества. Това прави приема на добавки. съдържащи витамин Б комплекс толкова препоръчителен. Хранителните добавки, обогатени с витамин Б комплекс, могат да Ви помогнат да си осигурите всички тези вещества и да се погрижите за своето здраве. А за какво в тялото ни помага приема на хранителни добавки с витамин Б комплекс?

 • Енергия: Всички витамини в хранителните добавки с витамини Б комплекс допринасят за енергийния метаболизъм и производството на енергия. Почти всички витамини, съдържащи се в добавките с витамин Б комплекс, спомагат за намаляване на умората.
 • Здравето на мозъка: Витамините В1, В3, B7, В6 и В12 допринасят за нормалното функциониране на нервната система, а витамин B5 спомага за нормалната умствена дейност.
 • Психическо здраве: Хранителните добавки с витамин Б комплекс могат да повлияят положително върху симптомите на депресия и тревожност
 • Здравето на сърдечно-съдовата система: Витамините, включени в нашите продукти с витамин Б комплекс, помагат за нормалната функция на сърцето, нормалното образуване на червени кръвни клетки и др.
 • Силна имунна система: Витамините, познати като витамин Б комплекс влияят върху имунитета - В6, В9 и В12 поддържат нормалната функция на имунната система, а витамин В2 допринася за защита на клетки от оксидативен стрес
 • Хормонален баланс – добавките, съдържащи витамин Б комплекс, са в състояние да повлияят върху хормоналния баланс в човешкото тяло. Например Витамин B5 спомага за нормалния синтез на хормони, а витамин В6 подпомага регулирането на хормоналната активност.
 • Здрави коса и кожа: Витамин B7 (Биотин) е част от витамин Б комплекса и допринася за поддържането на здрава и красива коса и заедно с витамини B2 и B3, подпомагат запазването на здрава кожа.
Витамин Б комплекс 2
Витамин Б комплекс - Вземете от нас!

Как да изберем най-подходящата хранителна добавка с витамин Б комплекс и как да разпознаем недостиг?

Някои хранителни добавки съдържат само малка част от витамините, обединени под името витамини Б комплекс. Но доста по-практичен избор за нас е да изберем добавка с витамин Б комплекс, съдържаща повечето или всички витамини от групата. Предвид подобното действие и наличието на тези вещества в идентични храни става много трудно да определим от кой точно от витамините Б комплекс имаме най-голяма нужда. Висококачествените хранителни добавки с витамини Б комплекс осигуряват прием на повечето или всички витамини от Б групата. Нашите продукти, съдържащи витамин Б комплекс, предлагат оптимални количества от споменатите витамини. Нашите продукти, обогатени с витамин Б комплекс, предлагат лесен и удобен прием на тези така необходими за тялото вещества.

Витамин Б12 и Биотинът мога да се произвеждат при определени условия в тялото. Всички останали витамини, обединени под името витамин Б комплекс, трябва да бъдат приемани от странични източници – хранителни продукти или добавки с витамин Б комплекс. Предозиране с тези вещества на практика не е възможно, тъй като те са водноразтворими и излишъкът напуска тялото с урината. На практика обаче рядко се стига до излишък на веществата от витамин Б комплекса. Много по-често се среща недостигът, поради и което добавките с витамин Б комплекс са едни от най-купуваните в световен мащаб. Симптомите на недостиг са силна умора, лошо състояние на кожата, усещане за мравучкане, мускулна слабост, чувствителност към светлина, стомашно-чревни проблеми.

Ако страдате от някои от тези симптоми, или просто искате да се погрижите за тялото си – нашите хранителни добавки с витамин Б комплекс могат да Ви помогнат! Избирайки нашите добавки с витамин Б комплекс, Вие осигурявате на тялото си незаменимите витамини от Б група, които ще Ви поддържат здрави, усмихнати и тонизирани!

Витамин Б комплекс 3
Витамин Б комплекс - Погрижете се за тялото си!

Кои са веществата, обединени под името витамин Б комплекс?

Къде можем да открием всички витамини, които се съдържат в понятието витамин Б комплекс, и какви ползи от тях има за здравето ни?

Как да изберем най-подходящата хранителна добавка с витамин Б комплекс и как да разпознаем недостиг?

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение