Висок холестерол

Публикувано 2020-07-08 17:35:54
Категории Грижа за сърцето , Диети и Отслабване , Здраве за всички

Висок холестерол

Високият холестерол – най-голямата заплаха за здравето на сърцето!

Какво е холестеролът и защо високият холестерол крие сериозни рискове?

Холестеролът е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, който се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани в човешкото тяло. Той се намира и в кръвната плазма на всички животни, та дори и в мембраните на растенията. Високият холестерол се е превърнал в толкова сериозен проблем за съвременния човек, че самото споменаване на думата носи на хората усещане за тревожност и е синоним на проблем...

Всъщност холестеролът наистина е незаменим и жизненонеобходим елемент за човешкото тяло. Той е важна част от всички клетъчни мембрани в тялото. Отговорен е за синтеза на:

 • хормоните на кората на надбъбречната жлеза– кортизон, кортикостерон, алдостерон
 • мъжките полови хормони – тестостерон, андростерон
 • женските полови хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон
 • витамин D
 • жлъчните киселини

Но откъде идва проблемът с високия холестерол, след като той всъщност е толкова важна част от нашето тяло? Човешкият организъм има способността да произвежда сам около 80% от необходимия за тялото холестерол. Новосинтезираният холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low-Density Lipoproteins – Cholesterol (LDL-C), наричан още "лош холестерол"). „Добрият холестерол“ HDL (High-density lipoprotein) пък може да се „погрижи“ да намали натрупването на „лошия“, затова е добре човек да следи и неговите стойности.

Проблемът с високия холестерол идва точно от приемания с храната „лош холестерол“. Когато се говори за висок холестерол, се има предвид точно повишеното съдържание на „лошия“ такъв. Високият холестерол е резултат от неправилно хранене или различни обменни нарушения. Ако се приемат храни с прекалено високо съдържание на мазнини – холестеролът не се усвоява. В тези случаи той се натрупва в кръвоносните съдове, където образува атеросклеротични плаки. Това се случва, защото холестеролът не се разтваря в кръвта, тъй като е на мастна основа, а кръвта – на водна. Продължителното наличие на висок холестерол в кръвта може да доведе до сериозни здравословни проблеми!

Нормалният синтез е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса Препоръчителният прием на холестерол е до 300 mg дневно. До висок холестерол обаче води консумацията на наситени и транс-мазнини. Дори минималниият прием на храни, които ги съдържат, води до вредното натрупване на холестерол, което от своя страна води до неприятностите, свързани с високия холестерол.

Високият холестерол е един от основните здравословни проблеми, с които се сблъсква съвременният човек. Некачествената храна, обработена и изключително богата на наситени и транс-мазнини, която консумираме в забързаното ни ежедневие, е основният виновник високият холестерол да е толкова наболял проблем в световен мащаб.

Висок холестерол 1
Висок холестерол - Симптоми

До какво води високият холестерол и какви са симптомите, че може да имаме висок холестерол?

Вече стана ясно, че високият холестерол е сред най-често срещаните здравословни проблеми в света. Високият холестерол и затлъстяването са тясно свързани, защото и двете неща се влияят от приема на наситени и транс-мазнини. Огромен процент от хората със сериозно наднормено тегло страдат от висок холестерол. Това е така, защото реално високият холестерол и наднорменото тегло се появяват поради едни и същи причини и може да се каже, че „вървят ръка за ръка“.

А защо е толкова важно да знаем дали страдаме от висок холестерол? Защото високият холестерол поставя в риск една от най-уязвимите системи в човешкото тяло – сърдечно-съдовата. Високият холестерол и високото ниво на триглицериди в кръвта поставят хората в риск от много болести, сред които коронарна болест на сърцето, диабет тип I и II, както и всякакви увреждания на сърдечно-съдовата система. Триглицеридите са вид мазнини, които се наслагват в човешкото тяло поради излишъка от калории, които човек приема с нездравословната храна. Високият холестерол често се съчетава в високи нива на триглицеридите.

Наред с генетичните сърдечни дефекти, високият холестерол е сред основните причинители на инфаркта. Само в България годишно от инфаркт загиват около 6000 души, а числата в световен мащаб са още по-шокиращи. И високият холестерол е виновникът за тези цифри. Високият холестерол реално запушва артериите, поради което човек се сблъква с диагнозата атеросклероза – образуване на плаки и ограничаване притока на кръв. С две думи може да се каже, че високият холестерол е първата стъпка към инфаркта.

Ако никога досега не сте се интересували дали имате висок холестерол, трябва още сега да посетите лекар и да си направите кръвни изследвания. Това важи и за хората, които отдавна не са проверявали дали не са се сдобили с висок холестерол. Редовните профилактични прегледи и здравословният начин на живот са най-добрата превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Важно е да се спомене, че симптомите на високия холестерол се появяват при сериозно покачване на стойностите. Симптомите на висок холестерол могат да бъдат многобройни и сериозни:

 • сънливост и умора
 • сухота в устата и неприятен дъх
 • проблеми с храносмилатено, тежест в стомаха, стомашни разстройства
 • проблеми със зрението
 • кожни проблеми – суха кожа, необясним сърбеж
 • отоци по крайниците
 • проблеми с равновесието – замайване и залитане

Ако забележите някои от тези симптоми, а и знаете, че храненето Ви не е особено здравословно -веднага посетете лекар, за да проверите дали не страдате от висок холестерол. Превенцията е по-лесна от всяко лечение.

Как можем да се предпазим от високия холестерол?

Както вече стана ясно, здравословното хранене е основният начин да се предпазим от високия холестерол. За да намалим риска от висок холестерол е необходимо да редуцираме възможно най-много храните, богати на наситени и транс-мазнини. Необходимо е да се замислим как се храним – за да премахнем възможността да се сдобием с висок холестерол, за да сме енергични, тонизирани и в добра кондиция.

За да се предпазим от високия холестерол трябва да се оттървем от всички „бързи храни“ и да ги заменим със здравословни алтернативи. „Приятелите“ на високия холестерол са както всички „джънк фуудс“, така и пълномасленото мляко, редица млечни продукти, яйчен жълтък, мазнини с животински произход. За да не страдаме от висок холестерол трябва да изключим наситените мазнини и да ги заменим с ненаситени – например от зехтин или рапично масло, които освен всичко друго, повишават и нивата на „добър“ холестерол. Можем да предотвратим високия холестерол, наблягайки на храни, богати на фибри – шипки, бобови култури, бадеми, орехи, както и много от любимите ни плодове и зеленчуци (круши, ябълки, грозде, моркови, кайсии, праскови). За да предотвратим високия холестерол трябва да заменим вредните храни с риба, ядки, овес, соя и соеви продукти. Не бива разбира да забравяме и физическата активност! Дори лек спорт като ходене и леко бягане действат като защита срещу висок холестерол. Движението е здраве!

Висок холестерол 2
Висок холестерол - Предприемете мерки!

Рискът от висок холестерол нараства след 45-годишна възраст, като е малко по-висок за мъжете, отколкото за жените. Здравословното хранене и физическата активност са най-добрите начини да минимизираме този риск. Но ако искаме помощници в нелеката битка срещу високия холестерол - трябва да знаем още нещо важно. Много от хранителните добавки също могат да помогнат в борбата срещу високия холестерол. В борбата срещу високия холестерол омега-3 мастните киселини са незаменим антиоксидант. Екстракт от Гугул, коензим Q-10, ленено масло и соев лецитин са само малка част от веществата, които можем да приемаме чрез хранителни добавки и чрез тяхна помощ да се предпазим от висок холестерол. Доверете се на нашите продукти в борбата срещу един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб – високият холестерол!

Какво е холестеролът и защо високият холестерол крие сериозни рискове?

До какво води високият холестерол и какви са симптомите, че може да имаме висок холестерол?

Как можем да се предпазим от високия холестерол?

search
Продукта е добавен в списъка с любими
Продукта е добавен за сравнение